Hockeyers tanken vertrouwen tegen Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeyers hebben vandaag bij het WK in Den Haag nog een beetje extra vertrouwen kunnen tanken. Oranje was in de vierde groepswedstrijd veel te sterk voor Zuid-Afrika (7-1). Met 12 punten kwalificeerde de ploeg van bondscoach Paul van Ass zich vroegtijdig voor de halve finales.

null Beeld anp
Beeld anp

In het afsluitende pouleduel dinsdag met Nieuw-Zeeland kan Oranje zonder stress het samenspel nog wat verder ontwikkelen, om er dan in de halve eindstrijd echt te staan.

Nederland had aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen bij de laatste vier. Een remise tegen het zwakke Zuid-Afrika was echter allerminst de bedoeling van Van Ass. De baas van Oranje wilde tegen de nummer 12 van de wereldranglijst frank en vrij hockey zien, met veel doelpunten om het enthousiaste thuispubliek in het volle ADO-stadion te vermaken.

Van Ass hoopte ook op treffers van strafcornerspecialist Mink van der Weerden. De verdediger van Oranje-Zwart scoorde in de eerste drie duels pas één keer met zijn specialiteit. De bondscoach weet als geen ander dat hij de doelpunten van zijn 'kanon' in de beslissende fase van het WK nog hard nodig zal hebben.

Oranje oefende één dag voor het begin van het WK nog tegen Zuid-Afrika in het ADO-stadion. In een potje van 2 x 20 minuten won de Nederlandse ploeg met 6-0. 'Ik heb niet het idee dat we nu de nieuwe wereldkampioen hebben verslagen', sprak Van Ass destijds met een glimlach. Zuid-Afrika begon zondag met 1 punt (0-0 tegen Zuid-Korea) en 0 gemaakte doelpunten aan het 'onmogelijke' karwei tegen Oranje, in de hoop dat de uitslag niet al te hoog zou uitvallen.

Bij de rust leidde de oppermachtige thuisploeg al met 4-0. Seve van Ass opende het doelpuntenfestijn in de 3e minuut waarna ook Valentin Verga, Jeroen Hertzberger (eerste strafcorner, met Van der Weerden op de bank) en Robbert Kemperman ook tot scoren kwamen. Na de pauze, met reservedoelman Pirmin Blaak voor Jaap Stockmann in de 54e minuut, voerden opnieuw Kemperman, centrumspits Billy Bakker (met zijn eerste WK-treffer) en Sander Baart de score verder op. Enig minpuntjes voor Van Ass: de tegentreffer van Zuid-Afrika en de twee gemiste strafcorners van Van der Weerden.

Meer over