Video

Hockeyers in laatste minuut langs Zuid-Korea

De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag bij het WK in Den Haag kwaliteit en karakter getoond. Zuid-Korea bleek in de tweede groepswedstrijd een felle en taaie tegenstander. Dankzij Robbert Kemperman, die in de voorlaatste minuut doel trof, stapte het technisch veel betere Oranje toch als winnaar van het veld: 2-1. Met 6 punten gaat de ploeg van bondscoach Paul van Ass in groep B met Nieuw-Zeeland aan de leiding. Vrijdag is de kraker tegen olympisch kampioen Duitsland, dat dinsdag onverwacht verloor van Argentinië (0-1).

Zuid-Korea is voor Oranje al jaren een lastig te bespelen ploeg. Het Aziatische vechthockey ligt de 'Hollandse School', gebaseerd op snelheid en techniek, niet zo goed. Dat bleek bijvoorbeeld in de groepsfase van de WK's in 2006 en 2010. Beide duels verloor Oranje (2-3 en 1-2).

Zuid-Korea, dat vooral als een fysiek sterke counterploeg bekend staat, begon met nogal wat aanvallende bedoelingen aan het duel. Het verrassende openingsoffensief van de nummer 7 van de wereldranglijst leidde tot een snelle serie van drie strafcorners voor de Aziatische ploeg. Uit de tweede korte hoekslag kwam Hyunwoo Nam tot scoren (0-1).

Oranje had na de vroege tegenvaller moeite om goed in de wedstrijd te komen. Pas halverwege de eerste helft leidde de eerste geslaagde aanval tot een grote kans. Billy Bakker knalde net voorlangs.

In de 21e minuut was het dan toch raak voor de thuisploeg. Doelman Myungho Lee maakte een zware overtreding op aanvaller Valentin Verga. Bij absentie van specialist Mink van der Weerden, die op de bank even rust kreeg, nam Jeroen Hertzberger de strafbal voor zijn rekening (1-1).

Vlak voor de pauze moest prijsschutter Van der Weerden met een pijnlijke elleboog van het veld. Daardoor mocht Hertzberger in de slotseconde van de eerste helft ook nog een strafcorner nemen (redding lijnstopper).

Na de pauze keerde Van der Weerden terug bij Oranje, dat met vaardig en behendig aanvalsspel op jacht ging naar de tweede treffer. Kemperman, Bakker en Verga kwamen net niet tot scoren en ook de strafcorner van Van der Weerden bood tot twee keer toe geen uitkomst. Zuid-Korea bleef in de counter eveneens gevaarlijk. Het was uiteindelijk Kemperman, na prima werk van Sander de Wijn, die Nederland alsnog naar de dikverdiende zege schoot (2-1).

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over