Hockeyers blijven winnen

MANCHESTER - Natuurlijk was er best wel iets aan te merken op het spel van Oranje. Een 1-0 zege op Ierland, dat is geen vetpot. Maar wie maalt daar om als een plaats in de halve finale zeker is en het team de eerste fase van het EK ongeschonden is doorgekomen?Voorlopig is Nederland de enige topploeg die nog geen steken heeft laten vallen. En dat is heel wat waard, zeker in de wetenschap dat één matige wedstrijd vorig jaar nog leidde tot de dramatische zevende plaats op het WK.

Bondscoach Roelant Oltmans was gisteren dus logischerwijs een tevreden man. Zijn manschappen waren erin geslaagd in elk geval één keer door de 'groene muur' te breken en dat was precies voldoende. De mannetjesputters uit Ierland waren taai, maar die ene goal (een benutte strafcorner van Taeke Taekema) deed ze toch nog de das om.

Een fraai schouwspel leverde het niet op. De Ieren verschansten zich zeventig minuten in de loopgraven voor doelman David Harte en loerden op de counter. In de eerste helft leverde dat strijdplan (eerder goed voor een 1-1 gelijkspel tegen Europees kampioen Spanje) nog drie strafcorners op ook, waarbij Guus Vogels het Nederlands team op de been hielp. De doelman kreeg na afloop een flinke pluim. ''Guus heeft ons fantastisch geholpen,'' aldus Oltmans.

Het enige waar de bondscoach na afloop even bij stilstond, was het gebrek aan geduld bij zijn spelers. ''Je weet dat er een groene muur staat, dus hou daar dan rekening mee. Je kan wel continu in een hoog tempo willen spelen, maar als dat niet lukt, moet je slim zijn en aan landjepik gaan doen. Ook al sta je maar met 1-0 voor, dat is geen reden voor onrust. Niet geforceerd de aanval zoeken, rust in de tent houden.''

Doelman Vogels gaf toe dat het af en toe billenknijpen was, maar vond dat er uiteindelijk weinig gevaar was geweest. ''We hadden het onszelf wat makkelijker kunnen maken door de 2-0 te maken, maar we hebben zakelijk gespeeld en bleven geloven in ons strijdplan. Ik ben blij dat we de nul hebben gehouden,'' aldus de doelman die tegen Frankrijk (8-3) nog drie keer moest vissen.

Robert van der Horst dacht er net zo over. ''Tegen dit soort ploegen moet je zó gedisciplineerd spelen,'' zei dee verdediger. ''Kijk maar naar Spanje, die ploeg liep in de Ierse fuik. Afspraken nakomen, georganiseerd blijven spelen, dat is het belangrijkste.''

Nu Oranje weet dat het dat ook kan - en de halve finale al zeker is - mag het vanavond verder aan het zelfvertrouwen werken tegen Spanje, een ploeg die Nederland veel meer ruimte zal geven. Het team van bondscoach Maurits Hendriks herstelde zich gisteren door met 6-0 van Frankrijk te winnen en kan bij winst op Nederland nog poulewinnaar worden. Verliest Spanje, dan is de kans aanwezig dat het de laatste vier misloopt, omdat Ierland nog tegen Frankrijk speelt.

Hoe poule B vanavond ook afloopt, Nederland weet pas een paar uur later wie de tegenstander wordt in de halve finales. In poule A zijn nog drie kanshebbers voor de poulezege, na de verrassende 2-2 van Duitsland tegen België. Behalve die twee ploegen heeft ook Engeland nog goede kansen op voortzetting van het toernooi.

Oltmans heeft er geen boodschap aan wie de volgende opponent is. Doelstelling één, de halve finales, is gehaald; nu richt het team zich op olympische kwalificatie (plek bij de eerste drie). En daarna eventueel op de eerste Europese titel in twintig jaar. ''We moeten nu de volgende stap zetten en ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen.''

© Het Parool, 22-08-2007

Meer over