PlusInterview

Hockeyer Eva de Goede: ‘Ik was volledig ingesteld op Tokio’

Corona houdt voorlopig de sporthal dicht, het zwembad, de wielerbaan en het hockeyveld. Niemand weet hoe lang. Hoe blijf je onder deze omstandigheden in conditie en hoe bereid je je voor op een belangrijk toernooi? Als dat er al komt?

Sander Collewijn
Eva de Goede werd olympisch kampioen in 2008 en 2012, wereldkampioen in 2014 en 2018. Beeld BSR/Soccrates
Eva de Goede werd olympisch kampioen in 2008 en 2012, wereldkampioen in 2014 en 2018.Beeld BSR/Soccrates

De aanvoerster van Amsterdam en het Nederlands elftal voelt zich een toerist in haar nieuwe stad. Eva de Goede is een maand geleden verhuisd naar Den Haag, waar ze samenwoont met haar verloofde Tim Drummond. De Zuid-Afrikaanse hockeyer bereidde zich net als zij voor op de Olympische Spelen in 2020. Ook nu die uitgesteld zijn, blijft ze trainen. Al is het perspectief drastisch veranderd.

In Den Haag is De Goede binnen vijf minuten op het strand. Ze traint ’s ochtends, als het nog rustig is. Ze blijft op haar hoede. “Het is verleidelijk om bij openbare speelrekken en gyms buiten te trainen. Maar dat doe ik niet. Daar zitten toch veel mensen met hun handen aan. En ik vind het nu ook tricky om bij mijn ouders of mijn zusje langs te gaan. Dus is het vooral veel facetimen.”

De Goede vindt het makkelijk om op deze manier fit te blijven. Dat verandert pas als er een volledige lockdown komt. “Het scheelt dat we naar buiten kunnen. Rennen is voor hockeyers altijd iets dat echt bij het trainen hoort. Ik train ook met gewichten en met banden. Online doe ik mee aan een yogaklasje, om toch thuis soepel te blijven.”

De middenvelder van het Nederlands elftal was bezig met de voorbereiding op haar vierde Olympische Spelen. Twee keer won ze goud. In Rio de Janeiro vier jaar geleden werd het zilver voor de hockeysters, die de topfavoriet blijven voor Tokio, ook nu het toernooi naar volgend kalenderjaar is verplaatst. Hoe het nu verder moet, is nog onduidelijk. “Ik had me er volledig op ingesteld dat Tokio nu ging gebeuren. Iedereen draaide het programma dat we vanuit Oranje krijgen goed en serieus.”

Er is geval meer rust gekomen in de bizarre voorbereiding zonder trainingen en wedstrijden met elkaar, zonder bal en stick. Wat de verplaatsing voor de routinier persoonlijk betekent, is nog afwachten. De motor op het middenveld van Oranje zal de plannen die ze had na de zomer in de ijskast moeten stoppen, als ze voor de derde keer goud wil pakken.

De Goede zegt dat ze voorlopig de looptrainingen voortzet, totdat er een nieuw programma komt. Tokio2020 is 2021 geworden, maar er is ook altijd nog een vleugje hoop op een competitieslot met haar club Amsterdam, de regerend landskampioen.

Meer over