Plus

Hier gaan we op letten bij Oranje tegen Oekraïne

Oekraïne is zondagavond de eerste tegenstander in de EK-poule van Oranje. Waar moeten we op letten? En wat wil bondscoach Frank de Boer zien? Vijf vragen en antwoorden.

Maarten Wijffels
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

1. Vormen de 11 spelers die Frank de Boer opstelt ook een ‘team’?
Thomas Müller noemde het eerder deze week nog de kracht van Duitsland, dat ze bij de Oosterburen nooit denken in supersterren, maar in teamgeest. Frankrijk en Portugal werden daar recent Wereld- en Europees kampioen mee.

‘Een team zijn’, dat zit hem in gedrag. Wat straal je uit met z’n allen? In tactische discipline bijvoorbeeld. Oranje heeft zondagavond als afspraak dat er steeds druk op de bal moet zijn op de eigen speelhelft. Brengen spelers dat ook op? Brengen ze het om op gezamenlijk compact te blijven, met maximaal 25 meter ruimte tussen voorste spits (Depay of Weghorst) en laatste verdediger (centrale man De Vrij)? En: Als iemand in de beginfase al een paar keer verzaakt, trekken ploeggenoten hem dan gelijk aan zijn oren? Bij de laatste toernooistart van Oranje, in 2014, was die tactische discipline erin gehamerd door de veeleisende bondscoach Van Gaal.

Louis van Gaal als bondscoach tijdens het WK in 2014 in Brazilië.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Louis van Gaal als bondscoach tijdens het WK in 2014 in Brazilië.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De vraag: wat straal je uit als team, die gaat ook op voor niet-voetbalinhoudelijke zaken. Denemarken liet dat op een prachtige manier zien rond het drama met Christian Eriksen, met aanvoerder Simon Kjaer voorop kwamen de spelers in actie toen hun ploeggenoot naar de grond ging. Bij Oranje hadden de beelden uiteraard ook impact. Bij het diner 's avonds was het doodstil aan tafel, waar anders altijd een gezellige sfeer is.

Spelers als Daley Blind, Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg werden met Eriksen kampioen bij Ajax, terwijl Stefan de Vrij dit jaar bij Inter de titel veroverde met de Deen. Ook stafleden van Oranje kennen Eriksen persoonlijk goed.

2. Krijgt Oranje in 3-5-2 voldoende mensen voor het Oekraïense doel?
Frank de Boer was er zaterdag na de laatste training duidelijk over: hij spreekt bewust van 3-5-2, omdat hij ‘5-3-2 negatief vindt klinken’. “Dan komt het over alsof je alleen maar achteruit wilt lopen. Terwijl we vooruit willen. 3-5-2 klinkt alsof je met drie verdedigers speelt, wat wij dus willen.”

Wat in dat kader interessant wordt: kan Oranje een beetje aanhaken bij het spelidee van België, momenteel hét gidsland in Europa in het spelen met drie centrale verdedigers en opkomende backs? De Belgen spelen 3-4-3, waarbij de centrale verdedigers voor veiligheid achter de bal zorgen, waardoor andere spelers meer risico’s kunnen nemen. Creatieve Rode Duivels zoals Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Yannick Carrasco en Dries Mertens kunnen verder naar voren op het veld méér bezig zijn met hun aanvalswerk, want in hun rug is steeds voldoende dekking. Vertaal dat eens naar Oranje. En naar middenvelders en aanvallers zoals Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en misschien ook een speler als Ryan Gravenberch.

3. Welke rol gaan de wingbacks van Oranje spelen?
Wingbacks, nu al het woord van het toernooi bij Oranje. Als Oekraïne en Oranje allebei voor 3-5-2 kiezen en hun veldbezetting spiegelen en het centrale deel van het veld dus vol staat, wie krijgt dan de overhand op de flank? Denzel Dumfries en Owen Wijndal zullen zich snelle leerlingen moeten tonen dit EK, want ze zijn geen van beide specialist in het ‘wingback’-verhaal.

Eigenlijk is Daley Blind momenteel de beste keuze als op-en-neer pendelende linksback. Hij vulde die rol vorig jaar oktober perfect in tegen Italië (1-1), toen Oranje onder Frank de Boer voor het eerst voor 3-5-2 koos. Op rechts sjeesde Hans Hateboer over de flank, die al jarenlang niks anders doet bij Atalanta Bergamo. Maar Blind is voorlopig centraal achterin nodig. Hateboer meldde zich voor het EK zelf geblesseerd af.

Daley Blind. Beeld ANP
Daley Blind.Beeld ANP

Benieuwd of Frank de Boer eventueel ook met Quincy Promes als wingback zou durven te spelen in de poulefase? Of met Gravenberch? Die viel afgelopen maart als offensieve rechtsback in tegen Gibraltar. De Boer toonde zich daar na afloop heel tevreden over, al was dat wel in een combinatie met Steven Berghuis, een rechtsbuiten die steeds naar binnen trok.

4. Hoe houdt Jurriën Timber zich als de Jetro Willems van dit Oranje?
Mooi verhaal, nu al: Jurriën Timber speelde nog nooit een eredivisiewedstrijd in een vol stadion. Want zijn debuut bij Ajax kwam middenin de coronapandemie. Na zijn eerste profseizoen staat hij, als 19-jarige, nu al voor zijn vuurdoop op een EK. Zondagavond vervangt hij de geblesseerde Matthijs de Ligt in de basis. Zijn komeetachtige doorbraak lijkt op die van Jetro Willems. Die werd in 2012 zelfs de jongste speler ooit bij een EK. De 18-jarige linksback van PSV loste de Belg Enzo Scifo af.

5. Haalt De Boer het maximale uit zijn vijf wisselmogelijkheden?
Er is zondagavond sprake van een primeur. Frank de Boer wordt de eerste Nederlandse bondscoach ooit die vijf keer mag wisselen in een EK/WK-wedstrijd. Het betekent dat er van zijn basisploeg in theorie nog maar zes man in het veld staan bij het eindsignaal. Wie wil je dat die zes zijn als coach? Kom je eventueel in de rust al met een B-variant? En na 70 minuten met plan-C?

“We hebben er in de voorbereiding wel op ingespeeld, op de mogelijkheden met vijf wissels,” aldus De Boer. ,,En wat ik al eerder zei: met één wissel moeten we gelijk kunnen switchen van systeem. Begin je in 3-5-2 en haal je een wingback van het veld voor een echte flankaanvaller, dan speel je al gelijk 4-3-3. Ik zie ook een gezonde concurrentiestrijd in de groep. Een paar jongens klopt op de deur. Die zou ik ook net zo goed kunnen opstellen. We zijn volgens mij klaar voor de start. Laat het EK maar beginnen.”

Meer over