PlusAchtergrond

Het wil maar niet lukken met team Sunweb

Team Sunweb snakt naar succes. Na een hele dag werken kon kopman Michael Matthews het woensdag echter niet afmaken. Hij werd teleurstellend zevende.

Kick Hommes
 Team Sunweb sleurt op kop van het peloton in de hoop de snelste sprinters bergop te lossen.  Beeld Getty Images
Team Sunweb sleurt op kop van het peloton in de hoop de snelste sprinters bergop te lossen.Beeld Getty Images

Michael Matthews laat op geen enkele manier merken dat hij de schouderklop van Wilco Kelderman heeft gemerkt. Op zijn lichtste verzet peddelt hij verder op een lange en brede weg in Colmar. Het hoofd gebogen, de schouders stil. Pas als er luid ‘Pas op!’ wordt geroepen kijkt hij omhoog. Op het nippertje weet hij de stilstaande Rein Taäramae te ontwijken, een wielrenner uit Estland. Als er een eigen wereld bestaat, zit Matthews er middenin.

In zijn eentje probeert de sprinter van Team Sunweb na afloop zijn zevende plek in de door Peter Sagan gewonnen eindsprint van de vijfde etappe richting Colmar te verwerken. De ploeg had de hele dag op kop van het peloton gereden en hij kwam in de eindsprint niet eens in de buurt van de overwinning. Vandaar dat hij maar even de afslag richting de ploegbus voorbijrijdt, zelfs al wordt hij geroepen. Hij heeft een paar minuten extra nodig.

Voor Sunweb is de Australiër Matthews (28) de voornaamste kandidaat voor ritwinst in deze ronde. Een zege zou de ploeg enigszins op de been helpen. Een rampjaar wordt het niet genoemd, wel een jaar waarin het allemaal niet lukt. Zes keer won het team pas. Het verschil met de flow waarin Jumbo-Visma zit, is groot. “Niet ons jaar,” zegt ploegleider Arthur van Dongen eufemistisch.

Het is nog maar een jaar geleden dat zowel in de Giro als de Tour een tweede plaats werd behaald. Dat gebeurde wel door een renner die nu is geblesseerd: Tom Dumoulin, van wie woensdag ook bekend werd dat zijn herstel langer duurt dan verwacht. Vanwege een pees in zijn knie is intensief trainen er voorlopig niet bij, waardoor ook zijn deelname aan de Ronde van Spanje en het WK onzeker is geworden.

Niet in de schaduw

De druk ligt daarom dit jaar bij Matthews, die twee jaar geleden nog twee etappes en de groene puntentrui won en onlangs zijn contract verlengde. Cees Bol, de vervanger van Dumoulin, won in Californië een sprint van Sagan, maar maakt pas zijn debuut in de Tour. En Wilco Kelderman voelt zich niet fit genoeg om een klassement te rijden.

Matthews voelde de druk. In een interview met de NOS zei hij dat hij kapot zat toen hij hoorde dat Dumoulin niet zou starten in de Tour. Ploeggenoot Roy Curvers typeerde hem toen als een man die wist dat hij niet in de schaduw van een absolute kopman kon fietsen. Die kopman, dat moest Matthews zelf zijn.

In de Tour gedraagt hij zich als kopman en in de eerste dagen maakte hij een goede indruk. Zesde, tweede, negende en woensdag dus zevende. Na de ploegentijdrit, waarin Sunweb vierde werd, kon hij bijna niet meer op zijn benen staan, zoveel energie had hij in rit gestopt. Uiteindelijk moest hij zijwaarts liggend op een ­autostoel bijkomen.

Woensdag was zijn eerste echte kans met de eerste heuvels in de Vogezen, waarop zijn ploeggenoten zo hard reden dat de snelste sprinters moesten lossen. Het team nam de verantwoordelijkheid, legde vertrouwen bij de sprinter. Tot drie kilometer voor de finish liep alles perfect. Daarna, toen Matthews het zelf moest doen, lukte het niet. Bij een laatste rotonde op vierhonderd meter voor de finish verloor hij te veel plekken. Herstellen was niet meer mogelijk.

Wasmachine

Als hij bij de ploegbus terugkeert, fietst Matthews nog minutenlang zwijgend uit. Zijn interview van anderhalve minuut is pijnlijk duidelijk. Hij spreekt van een droomscenario dat in een slechte finale was geëindigd. “Het was een wasmachine. Renners maakten idiote acties bij de laatste rotonde. Daar raakte ik veel plekken kwijt. Het is een beetje verwarrend wat ik nu zelf wil. Wel of geen mannen om me heen. Ik weet ­eigenlijk niet wat het beste voor me is.”

Ploegleider Arthur van Dongen moet hem oppeppen. “Goed gereden, jongen,” zegt hij. Van ‘weer niet’ wil hij niet spreken. “Topsport gaat om winnen, alleen dat is niet het alles. Wij rijden als ploeg goed, in elke rit doen we mee om de sprint. In deze sprint was het geen pech. Dit gaat mis, simpel. En dat is het: het valt gewoon even niet op zijn plaats.”

Meer over