Het is definitief: Justin Kluivert vertrekt naar AS Roma

Justin Kluivert vertrekt naar AS Roma. De Italiaanse club heeft een akkoord met Ajax bereikt over de transfer van de aanvaller.

Het Parool
Justin Kluivert. Beeld Pro Shots / Erwin Spek
Justin Kluivert.Beeld Pro Shots / Erwin Spek

Het negentienjarige talent tekent voor vijf jaar bij de Italiaanse club. Die betaalt ruim 17 miljoen euro voor Kluivert, een bedrag dat door bonussen nog op kan lopen naar maximaal 22,75 miljoen.

"Ik voel me geweldig," zegt Kluivert. "Ik ben bij een ongelooflijke club terechtgekomen en kan niet wachten te beginnen. Roma is een geweldige club voor mij. Ik denk dat ze me hier kunnen laten groeien tot een grotere en sterkere speler en dat ik hier mooie dingen kan laten zien."

Zijn vertrek is een domper voor Ajax, dat het liefst had gezien dat de talentvolle voetballer zijn contract (dat volgend jaar afloopt) zou verlengen. "Als we spelers van 18 of 19 jaar al gaan verkopen, kunnen we de tent beter sluiten," stelde technisch directeur Marc Overmars eerder onomwonden.

Aangetaste sfeer
Maar de jonge Kluivert dacht daar anders over. In de Volkskrant vertelde hij onlangs zijn aflopende contract niet te willen verlengen. Hij voelt zich niet gewaardeerd en acht het toekomstperspectief van zijn team ongewis.

Hij sprak van een aangetaste sfeer in de selectie, mede veroorzaakt doordat er in een jaar drie verschillende trainers voor de groep stonden. "Het voelt onstabiel. In het begin van het seizoen was het team heel hecht. Dat is niet meer zo. De overtuiging is weg, terwijl jongens mooie aanbiedingen krijgen van andere clubs."

Stroomversnelling
Kluivert voetbalde al sinds zijn zevende voor Ajax. Zijn carrière bij Ajax raakte vorig seizoen in een stroomversnelling. Hij debuteerde in januari 2017 in een wedstrijd tegen PEC Zwolle. Kluivert junior was destijds 17 jaar en daarmee zelfs nog iets jonger dan zijn vader Patrick toen die zijn debuut maakte in Ajax 1.

Justin Kluivert maakte bijna rechtstreeks de stap van de A1 naar het eerste elftal. Hij speelde slechts kortstondig in Jong Ajax.

Hakim Ziyech en Justin Kluivert. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Hakim Ziyech en Justin Kluivert.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Onder Peter Bosz was de snelle linksbuiten geregeld invaller, onder diens opvolger Marcel Keizer veroverde Kluivert dit seizoen een basisplaats. Dat ging ten koste van de 5 jaar oudere Amin Younes, die op dat moment Duits international was. Kluivert speelde uiteindelijk 44 wedstrijden in het eerste, en mocht 12 doelpunten achter zijn naam noteren.

Uitgeleerd
Ondanks zijn vertrek nu, gaf Kluivert vaak in interviews aan dat hij bij Ajax nog lang niet was uitgeleerd. Twee maanden geleden zei hij nog: "Ik zou op dit moment al naar een topclub kunnen gaan. Die mogelijkheden zijn er. Maar op deze leeftijd zie ik daar nog geen rol voor mij weggelegd. Misschien wel over 4 of 5 jaar. Als ik ben uitgeleerd. Dan ben ik 22, 23."

Lees ook: Wat heeft broekie Kluivert te zoeken in het buitenland?

Oud-trainer Peter Bosz met Justin Kluivert. Beeld anp
Oud-trainer Peter Bosz met Justin Kluivert.Beeld anp

Shoppen van AS Roma

AS Roma is bezig flink meer spelers aan te trekken. Zo zijn de Kroaat Ante Coric en de Spanjaard Ivan Marcano al aangekocht voor de komende competitie, en huurt de club middenvelder Bryan Cristante een jaar van Atalanta. Ondertussen zou ook het vizier zijn gericht op Ajacied Hakim Ziyech.

Meer over