PlusSport

Het grote puzzelen bij Ajax is begonnen

Het voetbal in de voorbereiding was sprankelend, maar Ajax begon de competitie met horten en stoten. Bijsturing door Erik ten Hag is nodig.

Dick Sintenie
Quincy Promes tijdens de wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina afgelopen zondag. Beeld BSR Agency
Quincy Promes tijdens de wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina afgelopen zondag.Beeld BSR Agency

Tijdens een uitgebreid interview dat Het Parool in juni had met Erik ten Hag sprak de trainer al zijn vermoeden uit dat hij in deze fase van het seizoen wijzigingen zou moeten aanbrengen in zijn opstelling. “Ik heb het elftal waarmee ik wil gaan spelen in mijn hoofd zitten, maar ik weet ook dat ik in september of oktober op één of twee posities tot andere keuzes zal komen. Dat is ingecalculeerd. Als het maar niet vier of vijf posities zijn, dan hebben we een probleem.”

Ten Hag hield daarbij uiteraard ook rekening met de onvoorspelbare transfermarkt. Hakim Ziyech was al weg, maar van zijn vaste kern zag hij daarna alleen nog Joël Veltman en Donny van de Beek vertrekken. André Onana en Nicolás Tagliafico zijn gebleven. Zij vormen met Noussair Mazraoui, Perr Schuurs en Daley Blind de laatste linie zoals Ten Hag die in juni in zijn hoofd had.

Ajax zocht enige tijd naar een spits van formaat, maar ving bot bij Luis Suárez. Directeur voetbalzaken Marc Overmars, de raad van commissarissen en Ten Hag werden het over andere beoogde centrumspitsen niet eens. In de voorbereiding probeerde Ten Hag het veelvuldig met Zakaria Labyad in de punt van de aanval. En dat deed hij meer dan uitstekend.

Rode kaarten

De hele aanval kende een vruchtbare oefencampagne, waarin louter sterke (Duitse en Oostenrijkse) profclubs als tegenstander fungeerden. Met Dusan Tadic op de voor hem vertrouwde linkerflank, de Braziliaan Antony op rechts en Quincy Promes op 10. In de middenlinie koos Ten Hag voor het talent Ryan Gravenberch en de balafpakker Edson Álvarez. “Álvarez speelt in dienst van de rest. Hij moet de anderen laten renderen.”

Maar het is oktober en Ten Hag zal zich inderdaad afvragen of hij op één of twee posities andere keuzes moet maken. De recente nederlaag tegen FC Groningen (1-0) stond namelijk niet op zichzelf. Tegen Sparta (1-0) en Vitesse (2-1) veerde Ajax pas op toen het door een rode kaart met tien man moest spelen.

Tadic in de spits?

Het soepele spel uit de voorbereiding is stroperig geworden. Een aantal spelers is (ver) teruggevallen. Daar staan ook meevallers tegenover: Mohammed Kudus lijkt klaar voor een basisplaats, de ervaren Davy Klaassen is op de valreep aangetrokken en David Neres maakt na lang blessureleed een steeds scherpere indruk.

Kortom, Ten Hag heeft wat te puzzelen. Met een bijna satanisch lachje zei Overmars vorige week op Ajax TV: “De transferwindow is dicht. Erik moet nu de poppetjes op de juiste plaats zetten, dat is ook niet makkelijk, denk ik.”

De trainer zal na één nederlaag niet zijn halve elftal overhoop gooien. Maar hij zal zich bij voorbeeld wel buigen over de vraag of de rol van Álvarez altijd noodzakelijk is of misschien alleen in topduels, en of Klaassen die rol dan ook – of misschien wel beter – kan vervullen.

De speler die de laatste weken echter het meest uit de toon valt, is Promes. Durft Ten Hag de international die ook zondag in Oranje tegen Bosnië en Herzegovina door de mand viel, te passeren? Hij is bij Ajax als nummer 10 te vervangen door Klaassen, Kudus of Jurgen Ekkelenkamp. Ten Hag acht Promes ook geschikt als spits, maar in zijn huidige vorm is hij zeker geen verbetering ten opzichte van Labyad.

De roep om Tadic weer als spits te gebruiken, zal Ten Hag vermoedelijk negeren. Tijdens de evaluatie van het vorige seizoen kwam naar voren dat Tadic in veel eredivisiewedstrijden in de punt van de aanval – tegen een overmacht aan verdedigers – van veel te weinig waarde was. De Serviër voelt zich comfortabeler op de linkerflank. Hij komt pas weer in beeld als spits als de hymne van de Champions League klinkt.

Meer over