Het gaat wereldkampioen Vettel om de passie

Zonder passie is succes niet mogelijk. Was getekend Sebastian Vettel, de Duitse autocoureur die vorig jaar de Formule 1 domineerde en zich vier races voor het einde al verzekerde van de wereldtitel.

Bert van der Linden
null Beeld afp
Beeld afp

'Het is geweldig om succes te hebben. Ik geniet van de overwinningen, de titels en de records, maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Het gaat om het gevoel dat je erbij hebt', zegt de 24-jarige Vettel aan de vooravond van de Grote Prijs van Australië, de openingsrace van het nieuwe seizoen. 'Racen in de Formule 1 is als iedere andere baan. Je moet van je werk houden om het vol te kunnen houden. Het moet goed voelen.'

Vettel aast komend seizoen op zijn derde wereldtitel op rij. Lukt hem dat, dan voegt hij zich bij de Argentijn Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher, de enige twee coureurs die daarin al eens slaagden. 'Schumacher was een held toen ik nog een kind was. Hij heeft de passie die ik bedoel. Het gaat hem echt niet alleen om geld. Deze sport slokt hem helemaal op.'

Vettel en zijn inmiddels 43-jarige leermeester Schumacher zijn twee van de zes wereldkampioenen die in 2012 aan de start komen. Ook Fernando Alonso (Ferrari), Lewis Hamilton (McLaren), Jenson Button (McLaren) en Kimi Räikkönen (Lotus) hebben een of meer titels achter hun naam. Het is voor het eerst in de historie van de Formule 1 dat zes kampioenen het tegen elkaar opnemen in een seizoen.

De kenners rekenen op een opwindend jaar, waarin de verschillen minder groot zullen zijn dan vorig seizoen. Toen excelleerde Red Bull Racing. Vettel won 11 van de 19 races en pakte 15 keer poleposition, zijn Australische teamgenoot Mark Webber was iets bescheidener met één overwinning en drie 'poles'.

'Ik verwacht een hele spannende start van het seizoen. Niet alleen dankzij de kwaliteit van de deelnemers, maar ook omdat de verschillen tussen de bolides minder groot lijken te zijn', zegt Ross Brawn, de teambaas van Mercedes GP.

Hij baseert zich op de recente testraces in Spanje, waarin de 12 teams hun nieuwste auto's op alle mogelijke manieren uitprobeerden. Red Bull oogde betrouwbaar en snel als vanouds, maar ook McLaren, Mercedes en Lotus gaven veelbelovende testresultaten. Ferrari viel wat tegen en de beroemde Italiaanse renstal voorspelde dat het in Australië waarschijnlijk niet zal meedoen om een podiumplaats.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over