Herboren AFC voor het eerst de beste van het land

AFC heeft zich op bevrijdingsdag na een 5-0 overwinning op Scheveningen tot algemeen amateurkampioen van Nederland gekroond. Voor het eerst in de bijna 125-jarige clubhistorie.

Frank Hettinga
null Beeld Remko Kool
Beeld Remko Kool

Spits Raily Ignacio danst tijdens de wedstrijd al voor het publiek. Na het laatste fluitsignaal bestormen de jeugdige AFC'ers het veld, terwijl club­icoon Jack van Gelder hen met waterige oogjes volgt. De 78-jarige clubarts Lex Swaan wordt gejonast door zijn spelers, allen gehuld in knalrode badjassen, en trainer Uli Landvreugd krijgt een champagnedouche. En dan probeert de selectie het wereldrecord voetballers-in-twee-jacuzzi's te verbreken.

Voor het eerst in de geschiedenis mag AFC zich de beste amateurploeg van Nederland noemen. Het duel met Scheveningen eindigde in 5-0, na doelpunten van Melvin Grootfaam, Kenny Teijsse en een hattrick van Raily Ignacio in de tweede helft.

De 31-jarige spits - door de AFC-jeugd lief­kozend Raily Ronaldo genoemd - is met 24 goals hard op weg naar de topscorerstitel, al durft hij dat woord nog niet in de mond te nemen.

Bij zijn tweede goal, een prachtige tegendraadse kopbal, rende hij schreeuwend in de armen van voorzitter Ad Westerhof. "Ik heb een speciale band met de voorzitter. Hij heeft veel voor mij betekend. Dan is het mooi om een doelpunt zo met elkaar te vieren. Iedereen weet waar we vandaan zijn gekomen. Vorig jaar vochten we nog tegen degradatie."

Ignacio is misschien wel de belichaming van de wederopstanding die de club uit Zuid heeft gemaakt sinds januari 2018, bijna anderhalf jaar geleden. Bij zijn komst in de winterstop begon AFC aan de tweede seizoens­helft als hekkensluiter van de competitie. Mede door zijn doelpunten, onder leiding van interim-trainer André Wetzel, werd degradatie afgewend. AFC greep zelfs de derde periode en plaatste zich zo direct voor de KNVB-beker.

Begroting opgeschroefd
De club kreeg de smaak te pakken en wilde zich dit seizoen blijvend in de top van de tweede divisie nestelen, vertelt Bob Duis, bestuurslid technische zaken. "Het is leuk om mee te doen met de grote jongens van het amateurvoetbal." Ofwel: om de concurrentiestrijd aan te gaan met clubs als IJsselmeervogels, Katwijk, Quick Boys en Spakenburg.

De begroting werd flink opgeschroefd. "Een hoger budget hebben wij bij AFC nog nooit gehad," zegt Jack van Gelder, AFC-coryfee en presentator bij Ziggo Sport. "Ik weet niet precies hoeveel, maar dan zit je ruim boven de twee ton. Wat ik wel jammer vind, is dat er geen echte AFC'er meer in de basis staat. Dat doet me pijn. En dat moet ook anders."

In de zomer haalde AFC onder anderen de sterke verdediger Tim Linthorst en de gebroeders Yordi en Kenny Teijsse. De tweeling maakte inmiddels samen liefst 34 doelpunten en speelde een belangrijke rol bij de opmars in de KNVB-beker. De ploeg van trainer Uli Landvreugd versloeg profclubs Telstar en Top Oss en weerde zich kranig tegen Willem II, dat gisteren de bekerfinale verloor van Ajax.

Niet fluitend
AFC ging als koploper van de tweede divisie de winterstop in. Niet dat de club fluitend op het kampioenschap afkoerste. "De eerste seizoens-helft ging alles heel soepel, we scoorden gemakkelijk," zegt Kenny Teijsse, die gisteren uit een strafschop de 2-0 maakte. "Maar tegenstanders pasten zich aan. Het werd af en toe ook wat hectischer op de training, met discussies en ruzies."

Daardoor zat trainer Landvreugd volgens Teijsse in een lastig parket. "Mijn broertje heeft al gezegd dat het knap was dat de trainer dit stel psychopaten bij elkaar heeft gehouden. Ik zou het misschien iets anders verwoorden: we hebben een groep met allemaal mannetjes. Ja, ons team is wat apart."

"Veel jongens hebben hoog gevoetbald, iedereen denkt het beter te weten. We hebben een paar keer op maandag bij elkaar gezeten met z'n allen, elkaar goed de waarheid verteld."

Dat luchtte op. Het belangrijke drietal Ignacio, Teijsse en Teijsse begon weer veelvuldig te scoren. Zes overwinningen op rij brachten AFC alsnog het kampioenschap. Nummers twee en drie, Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels, staan op elf punten afstand.

Vaker slikken
"Dit was mijn meest bewogen seizoen ooit. Ik speelde ook weer voor het eerst sinds de jeugd met mijn broertje Yordi samen. En die is ook niet de makkelijkste." Kenny Teijsse grinnikt. "Maar goed, dan moet je zelf ook maar wat vaker slikken, hè. En het is allemaal goed gekomen."

Dan wordt Teijsse gewenkt: "We gaan de trainer in de jacuzzi gooien."

Teijsse: "Dan kom ik eraan!"

Meer over