Update

Hekman en Schouten winnen op natuurijs in Haaksbergen

Gary Hekman heeft dinsdagavond in Haaksbergen de eerste marathonwedstrijd dit schaatsseizoen op natuurijs op zijn naam geschreven. Na honderd ronden was de favoriete kopman van Team Van Werven de beste in de eindsprint van een kopgroep van dertien man. Simon Schouten moest, mede door een misslag op het laatste rechte stuk, genoegen nemen met de tweede plaats. De Belg Bart Swings eindigde op de derde plek.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Vanaf de eerste ronde werd er bij de mannen veel strijd geleverd op de redelijk begaanbare baan in Twente. Op ongeveer de helft van de marathon hadden dertien man een voorsprong van een ronde op het alsmaar uitdunnende peloton. Op circa 35 ronden voor het einde reden Crispijn Ariëns en Simon Schouten weg uit de grote groep. Ze deden dat met de hulp van enkele ploeggenoten, onder wie olympisch kampioen Jorrit Bergsma, die als gangmakers fungeerden. Die vluchtpoging mislukte, waardoor Bergsma reglementair de strijd moest staken.

In de slotfase vielen er voortdurend gaten in de kopgroep, maar niemand kon echt wegkomen. Hekman maakte in de slotfase het teamkarwei koelbloedig af. Het was alweer zijn vijfde zege dit seizoen. ,,Deze overwinning op natuurijs had ik nog niet'', sprak hij glunderend bij TV Oost. ,,Het valt niet mee om de favorietenrol waar te maken, maar het is me gelukt, met dank aan mijn ploeg.''

Het marathonpeloton verhuist deze week naar de Weissensee in Oostenrijk, waar onder meer op zaterdag het Open Nederlands kampioenschap wordt verreden. Hekman verdedigt daar zijn titel.

Schouten
Bij de vrouwen was Irene Schouten het snelst. Na zestig ronden bleek ze oppermachtig in de sprint van de kopgroep.

Elma de Vries eindigde als tweede, Emma Engbers kwam als derde over de streep. Ineke Dedden moest na een fotofinish genoegen nemen met de vierde plek. Het kwartet was ongeveer halverwege de wedstrijd uit het peloton weggereden. Dankzij een prima samenwerking kon het viertal meer dan een halve ronde op de grote groep pakken. De favoriete Schouten, die bekend staat om haar prima eindsprint, liet zich in de slotfase niet verrassen.

,,Het ging lekker", was de eerste reactie van Schouten tegenover RTV Oost. ,,Ik merkte dat iedere keer als de anderen op kop kwamen, we vertraagden. Mijn kansen waren dus groot. Tijdens het inrijden merkte ik al dat het een harde koers zou worden door de sneeuw en wind."

Voor Schouten was de marathon in Haaksbergen meteen de laatste. ,,Morgen richt ik me weer op het langenbaanschaatsen. Dit weekend is het NK allround. Dit was niet niet voordelig daarvoor, maar ik kon het niet overslaan. Als het goed gaat, is dit het leukste wat er is. In het begin is het wel koud. Dan vraag ik me af waarom ik voor schaatsen heb gekozen en niet een sport in de zon. Al is het genieten als ik eenmaal bezig ben."

Nadat het peloton vier ronden voor het einde van het ijs werd gehaald, was Schouten In de sprint oppermachtig. Al voor de laatste bocht greep ze de koppositie. De Vries, Engbers en Dedden kwamen er vervolgens niet meer langs.

Schouten won eerder deze maand ook al de Nederlandse titel marathonschaatsen op kunstijs in Amsterdam.

Meer over