Hamar in de ban van Sven Kramer

Sven Kramer, met Carl Verheijen voor de laatste trainingen in het Vikingschip in Hamar: 'Ik hoef me niet te verdedigen.' Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Sven Kramer, met Carl Verheijen voor de laatste trainingen in het Vikingschip in Hamar: 'Ik hoef me niet te verdedigen.' Foto ANP/Koen van Weel

HAMAR - Morgen en zondag is in Hamar het WK allroundschaatsen. Noorwegen kijkt reikhalzend uit naar de verwachte tweestrijd tussen Sven Kramer en de eigen favoriet Havard Bøkko. De strijd tussen Nederland en Noorwegen wordt door de Noren flink opgeklopt, onderkent Kramer. ''Ik kan geen krant openslaan of het gaat erover.

Hij merkt aan alles dat zijn komst leeft in Hamar. Te pas en te onpas wordt hij aangesproken. ''Het is niet heel rustig met interviews,'' zegt Kramer met een relaxte glimlach.

Om alle Noorse journalisten een kans te geven even met Kramer van gedachten te wisselen, wordt voor hen zelfs extra tijd ingeruimd tijdens de traditionele persconferentie voor een titeltoernooi. De opkomst is groot.

Gerard Kemkers is niet verbaasd. ''Dit hoort bij een sportman met status,'' zegt de coach van TVM. ''Een logisch gevolg van Svens prestaties. Dat is ook niet iets waar we voor weglopen, maar we moeten het wel in goede banen leiden. Ik kijk goed hoe ze het bij andere sporten doen, want volgend jaar bij de Spelen in Vancouver wordt het nog erger. Dan zal er nog meer internationale pers bovenop springen.

De hoofdrolspeler laat alle aandacht rustig over zich heen komen. Wanneer hij aanschuift, flitsen fotocamera's onophoudelijk. De man die jaagt op zijn derde wereldtitel op rij laat zich ook niet uit de tent lokken als een Noorse verslaggever begint over bloedwaarden en daarmee de suggestie wekt dat er wel eens doping in het spel kan zijn. ''Geen probleem,'' antwoordt Kramer op de vraag of zijn bloedwaarden op internet gepubliceerd zouden mogen worden. ''Maar ik vind het geen terechte vraag, want ik hoef me niet te verdedigen.

Uit alle drukte om hem heen put hij geen extra motivatie, zegt Kramer. Dat de vermaarde ijshal voor het eerst sinds 1994, toen Johann Olav Koss met drie gouden olympische medailles Nederland lamsloeg, tot op de laatste stoel vol zit, evenmin. ''Ik heb geen andere motivatie nodig dan de derde wereldtitel,'' zegt hij. Nerveus is hij wel een beetje. ''Ik zou liegen als ik dat zou ontkennen.

De herinneringen aan Hamar zijn niet louter positief. In 2006 begon hij het EK dramatisch met een beroerde 500 meter. Het was de laatste keer dat hij bij een groot allroundtoernooi niet op het podium stond (vierde). Maar nee, revanchegevoelens leven niet. Kramer hoeft niets recht te zetten, hij wil gewoon de titel. ''Ik was toen nog heel grillig en lang niet zo sterk en stabiel als tegenwoordig.

Kramer is de uitgesproken favoriet, desondanks verwacht hij een spannend WK. ''Kampioen worden krijg je nooit in de vingers. Zo'n titeltoernooi is elke keer weer spannend. Ik heb er in elk geval zin in, dus mooi dat het hier zo leeft.'' (JOHAN STOBBE)

Meer over