Plus

Groepsfase is ver weg voor AZ, dat maar niet scoort

AZ heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen verloren. Na de nederlaag tegen RKC in de competitie was nu Celtic te sterk in de play-offs voor de Europa League (2-0). AZ moet nu in elk geval drie keer scoren in de return, volgende week in Alkmaar, terwijl het nog doelpuntloos is in dit nieuwe voetbaljaar.

Nik Kok
Supporters van Celtic voorafgaand aan de Europa League play-offwedstrijd tegen AZ. Dankzij hun gezang was het in Glasgow weer een ouderwets voetbalavondje. Beeld ANP
Supporters van Celtic voorafgaand aan de Europa League play-offwedstrijd tegen AZ. Dankzij hun gezang was het in Glasgow weer een ouderwets voetbalavondje.Beeld ANP

Vijftigduizend uitgelaten Schotten in Celtic Park vierden de overwinning van hun ploeg op AZ, in wat leek op voetbal uit lang vervlogen tijden, met gejoel en gezang van de tribunes. AZ zal er minder warme gevoelens bij hebben gehad, door de 2-0 nederlaag die de ploeg een matig begin van het seizoen bezorgt.

Het nieuwe AZ moet nog worden gevormd en geboetseerd door trainer Pascal Jansen, die zoveel spelers zag vertrekken. In augustus heeft de ploeg nu al twee pijnlijke nederlagen geïncasseerd, waarvan moet worden gehoopt dat ze niet lang zullen doorwerken. Ze kunnen echter ook de blauwdruk vormen voor wat de club te wachten staat: een moeizame, tegenvallende jaargang.

Fraai aanvalsspel

Anders dan bij de verrassende nederlaag in Waalwijk kwam AZ nu wel goed uit de startblokken met fraai aanvalsspel. De in de basis debuterende aanwinst Vangelis Pavlidis had moeten scoren. Zijn inzet eindigde na ingrijpen van voormalig Engels international Joe Hart op de paal. Zakaria Aboukhlal had even daarvoor een niet veel kleinere kans. Hij kon zijn evenwicht net niet voldoende bewaren op weg naar het doel van Hart.

Jansen deed in Glasgow toch weer een beroep op zijn aanvoerder Teun Koopmeiners. Die is al weken met zijn hoofd bij een mogelijke transfer naar Italië. Voor de trainer reden om hem geen basisplaats te geven tegen RKC, maar gisteren ging hij overstag en bleek dat AZ zijn captain nodig heeft. De club mag hopen dat zijn transfer, hoe lucratief ook, er niet meer van gaat komen deze zomer.

Zonder Koopmeiners blijft er van AZ weinig over, na de exodus deze zomer van vijf basisspelers. Thijs Oosting had nog wel een treffer op zijn schoen, toen AZ een periode veel druk kon uitoefenen op het doel van Celtic en weer hoopgevend combinatievoetbal liet zien.

Eerste goal

Het vormen van een nieuw AZ kan wel eens veel tijd en punten gaan kosten, zo bleek gisteren – al hoeft de nederlaag niet per se uitschakeling te betekenen. Gisteren werd Celtic, allang geen grote speler meer in Europees verband, naar voren gedreven door de fans en de tactiek van de nieuwe trainer Ange Postecoglou, die zijn team de afgelopen vier wedstrijden zestien goals zag maken. De ogen zijn daarbij vooral gericht op de Japanse spits Kyogo Furuhashi, die ook gisteren scoorde. Een wonderploeg is Celtic evenwel niet.

AZ speelt komend weekeinde niet in de eredivisie, zodat het zich goed kan voorbereiden op de return van volgende week. Er is genoeg huiswerk te doen voor de Alkmaarders. In elk geval om uit te zoeken hoe die eerste goal moet worden gemaakt. De groepsfase van de Europa League is op dit moment nog ver weg.

Meer over