Plus

Griekspoor bereikt kwartfinales in Melbourne en treft Nadal

Tallon Griekspoor heeft zich verzekerd van een plek in de kwartfinales van het ATP Melbourne Summer Set-toernooi, het voorbereidingstoernooi op de Australian Open. Ook Botic van de Zandschulp wist de laatste acht te bereiken.

Het Parool

Griekspoor, de nummer 65 van de wereld, was in de Margaret Court Arena met 6-3, 4-6 en 6-3 te sterk voor de Australiër Alexei Popyrin, die vier plekken hoger staat op de wereldranglijst. Griekspoor neemt het vrijdag bij de laatste acht op tegen twintigvoudig grandslamkampioen Rafael Nadal.

Griekspoor brak Popyrin vroeg in de wedstrijd en bij 5-3 nogmaals. In de tweede set stond Griekspoor zelf snel zijn servicegame af en Popyrin had daaraan voldoende voor setwinst. Griekspoor maakte vroeg in de derde set het verschil, liep uit naar 4-1 en maakte het na een uur en 57 minuten af met een lovegame.

De 25-jarige Griekspoor wist zich niet eerder te plaatsen voor de kwartfinales van een ATP-toernooi. Hij heeft nu al 28 duels op rij gewonnen; eind vorig jaar schreef hij liefst vijf challengertoernooien op rij op zijn naam, een record op dat niveau.

Het duel met Nadal wordt gespeeld in de Rod Laver Arena, de hoofdbaan van de Australian Open. Griekspoor speelde nog niet eerder tegen Nadal, op dit moment de nummer twee van de wereld. Wel nam Griekspoor het al eens op tegen Andy Murray en Novak Djokovic. Van Murray verloor hij in november 2019 op de Daviscup Finals in Madrid nipt, afgelopen najaar moest hij op de US Open in drie sets zijn meerdere erkennen in Djokovic.

“Het is hartstikke mooi om tegen Nadal te mogen spelen,” zei Griekspoor na afloop van zijn partij, “want zo veel jaar zal hij er niet meer bij zijn. Hij was vroeger mijn idool, samen met Andy Murray. Ik ben zelf de afgelopen week ziek geweest, maar ik weet van mezelf dat ik juist op deze dagen op mijn sterkst ben. Ik ga er alles aan doen kansen te krijgen en eventueel te pakken. Het is een mooie uitdaging.”

Van de Zandschulp tegen Dimitrov

In navolging van Griekspoor heeft ook Botic van de Zandschulp de laatste acht bereikt. Hij was de Amerikaan Mackenzie McDonald met 6-2 en 7-5 de baas. In de tweede set maakte Van de Zandschulp een 4-1-achterstand ongedaan. Op 5-5 plaatste hij nogmaals een break, waarna hij het op eigen service afmaakte met een lovegame.

In de kwartfinales neemt Van de Zandschulp het op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov, de nummer 28 van de wereld. Zelf is Van de Zandschulp de mondiale nummer 57.

Voor tennisster Lesley Pattinama-Kerkhove (30) ging het in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Melbourne minder voorspoedig. De Zeeuwse versloeg de Australische Seone Mendez, toegelaten met een wildcard, in de eerste ronde nog in twee sets, maar Viktorija Golubic (29), de nummer 43 van de wereld, was van een andere orde. Tegen de als zesde geplaatste Zwitserse was Pattinama-Kerkhove duidelijk niet opgewassen, het werd in iets meer dan een uur 3-6 en 0-6. Pattinama-Kerkhove, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt, staat nu 158ste op de wereldranglijst. Ze is na het stoppen van Kiki Bertens de nummer twee van Nederland, achter Arantxa Rus. Rus is rechtstreeks toegelaten tot de Australian Open, Pattinama-Kerkhove moet volgende week nog kwalificaties spelen voor het grandslamtoernooi in Melbourne. Dat begint op maandag 17 januari. (ANP)

Meer over