Goud voor Kromowidjojo

Het eerste zwemgoud op de WK kortebaan is binnen voor Nederland. Ranomi Kromowidjojo was een klasse apart op de 100 meter vrije slag.

Natasja Weber
Kromowidjojo (links) en Heemskerk, direct na de finish. Beeld EPA
Kromowidjojo (links) en Heemskerk, direct na de finish.Beeld EPA

Femke Heemskerk (31) en Ranomi Kromowidjojo (28), die in 2005 hun internationale debuut maakten, zijn vaak de oudste zwemmers in het deelnemersveld. Ook op de startlijst van de finale 100 meter vrije slag op de WK in China vielen hun geboortejaren (respectievelijk 1987 en 1990) uit de toon. Hun tegenstanders kwamen ter wereld in 2000, 1999 en 1998.

De Nederlanders zijn nog lang niet versleten. Kromowidjojo was op de 100 vrij in Hangzhou met haar formidabele start en onderwaterfase een klasse apart. In het 25 meterbad veroverde ze WK-goud in een nieuw toernooirecord: 51,14 seconden. Het was voor Kromowidjojo op deze afstand haar tweede wereldtitel op de kortebaan. Acht jaar geleden was ze in Dubai al eens de beste.

Ook Heemskerk, de wereldkampioene van 2014, toonde op het koningsnummer een uitstekende vorm. Na een sterke finish won ze zilver in 51,60, een fractie sneller dan de Amerikaanse Mallory Comerford (51,63).

Goede vorm

Kromowidjojo dankt haar goede vorm aan de succesvolle wereldbekercyclus in Europa, het Midden-Oosten en Azië in het najaar. De drievoudig olympisch kampioen vocht er interessante races uit met de Zweedse Sarah Sjöström, die in China ontbreekt vanwege een rustpauze.

Kromowidjojo: “De World Cup heeft me sterker gemaakt. Mijn vorm is goed. Ik heb dingen kunnen uitproberen, zoals wel of niet ademen op de 50 vrij en 50 vlinder. Ik adem nu op de terugbaan één keer. Het was natuurlijk leuk om wereldbekerwedstrijden te winnen, maar goud verliezen op één honderdste, zoals tegen Sjöström, maakt je pas echt gretig.”

Kromowidjojo plaatste zich gisteren als snelste voor de finale van de 50 meter vlinderslag en zondag eindigt ze met haar beste afstand: de 50 vrij.

Meer over