Update

Goud Koelizjnikov op 1000 meter, brons voor Nuis

Kjeld Nuis heeft zaterdag bij de WK afstanden in Kolomna brons veroverd op de 1000 meter. De Nederlandse kampioen op deze afstand kon in de twaalfde en laatste rit niet tippen aan de winnende tijd van de Rus Pavel Koelizjnikov, die voor eigen publiek in zijn woonplaats finishte in 1.08,33. Nuis eindigde op de derde plaats met 1.08,47. Het zilver ging naar de Rus Denis Joeskov (1.08,43).

Pavel Koelizjnikov. Beeld AP
Pavel Koelizjnikov.Beeld AP

Nuis pakte vrijdag al WK-zilver op de 1500 meter. Hij reed toen eveneens tegen de Amerikaan Joey Mantia, die door een roekeloze wissel de Nederlandse kampioen nogal hinderde en na afloop werd gediskwalificeerd. Op de 1000 meter hadden beide schaatsers geen problemen met elkaar.

Nuis is dit seizoen vaste klant op het podium van de 1000 meter. In zes wereldbekerwedstrijden behaalde hij een keer goud, drie keer zilver en twee keer brons. Eind januari moest hij in Stavanger twee keer met miniem verschil het goud aan Koelizjnikov laten (0,02 en 0,03 seconde).

De Russische wereldkampioen op de sprintvierkamp opende in de voorlaatste rit tegen WK-debutant Kai Verbij (zevende in 1.09,13) ijzersterk, maar het verval in zijn slotronde van 27,2 seconden was vrij groot. Daardoor mocht Nuis bij de start van zijn race tegen Mantia nog hopen op goud. De 26-jarige prijsvechter van LottoNL-Jumbo kon echter in zijn slotronde van 26,8 net iets te weinig marge terugpakken op zijn Russische rivaal.

Oudgediende Stefan Groothuis (34), nog altijd olympisch titelhouder op deze afstand, moest genoegen nemen met de veertiende tijd (1.09,71).

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over