Golfer Justin Rose wint US Open

De Britse golfer Justin Rose heeft de US Open op zijn naam geschreven. Hij eindigde zondag op de baan van de Merion Golf Club in Ardmore (Pennsylvania) met een totaal van 281 slagen, 1 boven par. Phil Mickelson, voor aanvang van de slotronde nog klassementsleider, moest de eindzege voor de zesde keer aan zich voorbij laten gaan.

Redactie
Justin Rose met de beker die hoort bij de eindzege in het US Open-toernooi. Beeld reuters
Justin Rose met de beker die hoort bij de eindzege in het US Open-toernooi.Beeld reuters

Het is voor het eerst sinds Tony Jacklin in 1970 dat een Engelse golfer de US Open wint. Voor Rose betekent het bovendien de eerste zege in een major. Hij voltooide zijn laatste omgang op par (70 slagen) en zag toe hoe Mickelson en de Australiër Jason Day uitkwamen bij een eindtotaal van 283, goed voor de gedeelde tweede plaats.

Druiven zuur
Vooral voor Mickelson zijn de druiven zuur. De Amerikaan, die zondag zijn 43ste verjaardag vierde, wist het toernooi nog nooit te winnen en eindigde ook in 1999, 2002, 2004, 2006 en 2009 als tweede, waardoor de US Open langzamerhand lijkt uit te groeien tot een obsessie.

Bij elke hole werd de jarige begroet door toeschouwers die 'Happy Birthday' aanhieven. Het hielp hem niet verder: met 74 slagen liep Mickelson zijn slechtste ronde van het toernooi. Met een birdie had hij op de laatste hole nog een play-off kunnen forceren, maar hij zag zijn bal achter de green belanden. Daarvandaan moest hij tweemaal putten voor hij een bogey kon laten noteren - en Rose in de eindstand moest laten voorgaan.

Vierde plek
Jason Day wist dankzij een ronde van 71 slagen op gelijke hoogte te komen met Mickelson. Vier spelers delen de vierde plek in de eindrangschikking: Jason Dufner, Ernie Els, Billy Horschel en Hunter Mahan. Ze kwamen uit op 285 slagen.

Phil Mickelson na zijn laatste slag. Beeld epa
Phil Mickelson na zijn laatste slag.Beeld epa
Justin Rose Beeld epa
Justin RoseBeeld epa
Meer over