PlusAchtergrond

Go Ahead Eagles mikt op een herhaling van 1965

Dennis van Bergen

Na de sensationele 2-1 zege op Ajax strijdt Go Ahead Eagles vanavond met PSV om een plaats in de finale van de KNVB-beker. Dat lukte de club pas één keer eerder: in 1965.

Zondag 27 februari, spelers van Go Ahead Eagles vieren in stadion De Adelaarshorst de overwinning op de koploper van de Eredivisie. Ajax werd met 2-1 verslagen.  Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Zondag 27 februari, spelers van Go Ahead Eagles vieren in stadion De Adelaarshorst de overwinning op de koploper van de Eredivisie. Ajax werd met 2-1 verslagen.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Met bescheiden middelen heeft Go Ahead Eagles zich dit seizoen keurig naar een plaatsje in de middenmoot gevoetbald. Vijf punten pakte het elftal van trainer Kees van Wonderen tegen Ajax. Het recept: een goed doortimmerd tactisch plan en werken tot je erbij neervalt.

Gedragen door het publiek sleepte Go Ahead zondag een overwinning uit het vuur tegen de koploper van de eredivisie. In De Adelaarshorst kan het spoken.

Liefhebber

Een voormalig ploeggenoot van Van Wonderen is technisch manager bij de club: Paul Bosvelt. Hij kijkt reikhalzend uit naar het bekerduel van vanavond met PSV. En niet alleen uit oogpunt van zijn functie, maar ook als liefhebber.

Als Bosvelt (51) vanavond naar de Adelaarshorst fietst, zullen de rood-gele vlaggen wapperen aan de gevels in het buurtje rond de Vetkampstraat en trekken de supporters in hun voortuintjes hun eerste blikje bier open. De omgeving baadt in het licht van de lampen die hoog boven het oude stadionnetje uit torenen. “Avondwedstrijden hebben altijd iets magisch,” zegt hij.

Bosvelt stond als jonge speler van het tweede elftal van Go Ahead ook vaak tussen de supporters. Hij reisde per trein mee naar de uitduels van het eerste elftal van zijn club. In de winterstop bezocht hij geregeld wedstrijden in Engeland, waar de bal altijd rolt, óók met kerst en nieuwjaar. Op zoek naar de ervaring die elke voetbalromanticus in vervoering brengt: de metro uitstappen en dan midden in een woonwijk ineens die steile, karakteristieke tribunes zien opdoemen. In die zin kan hij zich geen betere werkgever wensen dan Go Ahead.

“Puur, rauw, echt; dat maakt voetbal in mijn ogen mooi,” zegt Bosvelt, wanneer hij voorgaat door de Adelaarshorst, die vanavond volledig is uitverkocht voor het bekerduel met PSV. “En ik zal wel naïef zijn, maar dat gevoel mis ik soms in de steeds commerciëler wordende voetbalwereld. Prijzen voor wedstrijdkaartjes rijzen de pan uit, voor een broodje frikandel durven ze een vermogen te vragen. Ik snap allemaal best dat geld verdienen belangrijk is voor clubs. Alleen: ik denk wel dat we ervoor op moeten passen dat het voetbal niet afdwaalt van de gewone man en vrouw. Dat is bij Go Ahead gelukkig nog zo.”

Niet dat de modernisering helemaal voorbij gaat aan de Adelaarshorst. Sinds enige jaren is het stadion twee nieuwe tribunes rijker. De capaciteit zal naar zo’n 13.000 plaatsen worden opgeschroefd. Toch zal aan het karakter van de volksclub geen concessies worden gedaan.

Geen modern huis

Bosvelt heeft niets ‘met al die inwisselbare Ikea-stadions op industrieterreinen’. “Ik vergelijk een stadion weleens met een huis. Ik geloof best dat een modern huis makkelijk is, comfortabel ook, en toch heb ik liever een huis als De Adelaarshorst. Het tocht er soms, nu en dan is er een lekkage, maar het heeft wél een ziel.”

Reken maar dat Go Ahead-pelers vanavond bereid zijn om de plaggen uit het veld te lopen tegen PSV. Al was het maar vanwege het mogelijke vooruitzicht: de finale van de KNVB-beker spelen, iets waarin de Deventenaren alleen in het seizoen 1964-1965 zijn geslaagd. Toen bleek Feyenoord uiteindelijk te sterk en verloor Go Ahead met 1-0. Anderzijds huist in de romanticus Bosvelt ook een pragmaticus: niet degraderen uit de eredivisie is voor hem de eerste prioriteit. “Dan is het seizoen geslaagd.”

Trainer Kees van Wonderen en zijn selectie zijn hard op weg dat doel te bereiken. Ajax liep zich zondag stuk op de dadendrang van een ploeg die niet bulkt van de uitzonderlijke voetballers, maar die samen wel een sterk geheel vormen. Met de onverzettelijke Duitser Gerrit Nauber in het hart van de defensie, de behendige linksbuiten Ragnar Oratmangoen en middenvelder Luuk Brouwers als smaakmakers.

Geweldig cadeau

Vanavond keert ook Bas Kuipers terug in het elftal. De aanvoerder was geschorst tegen Ajax, de club waarvoor hij een groot gedeelte van zijn jeugd speelde. Kuipers is een geboren Amsterdammer, afkomstig van de Volewijckers. Hij zal ongetwijfeld hopen op een bekerfinale Ajax-Go Ahead Eagles. “Maar het is sowieso een geweldig cadeau dat we in ons eigen stadion de halve finale mogen spelen tegen een gerenommeerde club als PSV.”

Een cadeau ook voor de trouwe supporters én technisch manager Bosvelt. “Kunstlicht, volle bak, een aansprekende tegenstander - beter kan niet. Een ideaal cup-sfeertje, zo mooi.”
(Dit stuk kwam tot stand met medewerking van Dick Sintenie)

Luister onze Ajaxpodcast Branie:

Meer over