Gelukje brengt Oranje-estafette brons

EINDHOVEN - Na een volkomen mislukte inhaalrace van Pieter van den Hoogenband had de mannenestafetteploeg een gelukje nodig om toch het EK-brons te pakken: Rusland werd gediskwalificeerd.Hoewel coach Jacco Verhaeren en Van den Hoogenband er zelf luchtig over deden, was de prestatie van de slotzwemmer onthutsend. De tweevoudig olympisch kampioen op de 100 vrij was op het laatste stuk zelfs 0,21 seconden langzamer dan Robert Lijesen, als derde gestart.

Van den Hoogenband (30) zocht de oorzaak voor één van de slechtste races uit zijn loopbaan bij overmoed. Lijesen (23) had Nederland na een inhaalrace als tweede naar de laatste 100 meter gebracht. Van den Hoogenband: ''Ik wilde in een dolle bui voor die Russen gaan en het goud. Ik dacht dat ik bijzondere dingen kon doen.''

Die misvatting leidde ertoe dat hij wild afging, Rusland nooit kon bedreigen en aan het einde van zijn race door zowel Jonas Persson (Zweden) als Filippo Magnini (Italië) werd ingehaald. ''Met mijn ervaring had dat niet mogen gebeuren'', aldus 'VdH'. ''Ik heb me gedragen als een jongetje van elf.''

Startzwemmer Mitja Zastrow (31) bewees met zijn 49,14 seconden al wel zijn vorm. Hij plaatste zich met die tijd ook individueel voor de Spelen. Zo is hij voor zijn ticket niet langer afhankelijk van de estafetteploeg, die officieel nog niet geplaatst is.

Wonnen de mannen in Athene nog zilver op die afstand, vier jaar later hebben slechts drie zwemmers aan de olympische estafettelimiet (50,21 seconden) voldaan: Van den Hoogenband, Zastrow en Lijesen. Ondanks het in ontvangst nemen van het EK-brons kan Bas van Velthoven (23) zich pas vrijdag bij dat groepje voegen, mits hij tijdens zijn individuele start op de 100 vrij onder de limiettijd duikt.

Na de medailles van de estafetteploegen kwam de knapste prestatie van Thijs van Valkengoed. De schoolslagzwemmer doet het al anderhalf jaar zonder professionele begeleiding, nadat hij bij Topzwemmen Amsterdam werd weggestuurd. In zijn woonplaats Lelystad is Van Valkengoed echter altijd blijven trainen.

Het leverde hem vorig jaar weer nationale titels op en plaatsing voor de EK. In de ochtenduren liet Van Valkengoed zien in vorm te zijn, in de avonduren presteerde hij het zijn eigen nationale record uit 2003 (1.01,52 minuten) aan te scherpen tot 1.01,22. Daarmee plaatste Van Valkengoed zich ook voor de Olympische Spelen.

Ook Nick Driebergen verbeterde zijn eigen Nederlandse record. De rugslagzwemmer haalde de finale van de 100 meter rugslag door in de halve finales de vijfde tijd te zwemmen: 54,75 seconden. Dat was 0,05 seconden sneller dan zijn vorige beste tijd.

© Het Parool, 19-03-2008

Meer over