Gelijkspel na 70 keer verliezen, alsof je het WK wint

Vier jaar lang al je voetbalwedstrijden verliezen. Meer dan 500 doelpunten tegen krijgen. En steeds als laatste in de competitie eindigen. De jongens van Huncoat United weten hoe dat voelt. Toch gingen zij verder, onder de bezielende leiding van trainer Paul Chadwick. Op 8 oktober speelden ze met 3-3 gelijk tegen Rossendale Lads, het was het eerste punt sinds jaren. 'Het voelt alsof we het WK hebben gewonnen', jubelde Chadwick.

Kees Graafland
null Beeld

Jongensteam Huncoat United (onder de 14 jaar) speelt in Engeland al vier jaar zijn wedstrijden in de Accrington & District Junior football league. In die periode werden 70 wedstrijden op rij verloren, kreeg de ploeg meer dan 500 doelpunten tegen en eindigde het elk seizoen als laatste.

Trainer Chadwick speelde soms met 8 jongens en soms met 9 of 10. Het was met de tegenvallende resultaten niet altijd even makkelijk om een elftal bijeen te brengen.

'Ook na 25-0 verlies blijven lachen'
'Ik herinner me een wedstrijd die we met 25-0 verloren, dat was onze grootste nederlaag', memoreerde de trainer. 'Maar wanneer ik dan op de terugweg over mijn schouder in de auto keek, zag ik de jongens toch nog lachen en grappen maken.' Het was die goede teamspirit die er volgens de trainer voor zorgde dat de ploeg bij elkaar bleef.

Met een nieuwe keeper en een beter op elkaar ingespeelde verdediging, begon het team de laatste weken steeds beter te spelen. Met de uitschieter tegen Rossendale Lads tot gevolg. In een spannende wedstrijd werd het 3-3.

'Alsof je het WK wint'
'Het voelt alsof we het WK hebben gewonnen', jubelde Chadwick na afloop. 'Zelfs als we in de rest van het seizoen geen punt meer pakken, hebben we al meer bereikt dan in al die andere jaren.'

'De lachende gezichten van de jongens zijn geweldig. Nu gaan we door en willen we ook onze eerste wedstrijd winnen.'

Nog lange weg te gaan
Ondanks het herwonnen zelfvertrouwen heeft Chadwick nog een lange weg te gaan met zijn jongens. Huncoat verloor afgelopen zaterdag, een week na het succes, met 13-1 van Brierfield Celtic. Het was een ongelukkige nederlaag volgens Chadwick.

Voor het wedstrijdverslag van het gelijkspel, klik hier.

Meer over