Update

Geen eremetaal voor Dumoulin in WK-tijdrit, Kirijenka wereldkampioen

Tom Dumoulin heeft woensdag bij de WK wielrennen in Richmond geen rol van betekenis kunnen spelen in de strijd om de medailles op de individuele tijdrit. De Limburger gold vooraf als een van de favorieten voor de wereldtitel maar werd, gehinderd door een zitvlakblessure, vijfde.

null Beeld belga
Beeld belga

De wereldtitel ging naar de Wit-Rus Vasil Kirijenka. Kirijenka liet na 53,5 kilometer een tijd noteren van 1.02.29. Het zilver was voor de Italiaan Adriano Malori. Het verschil bedroeg negen seconden. De Fransman Jérôme Coppel pakte brons. Ook Tony Martin en Rohan Dennis ontbraken op het podium. De drievoudig wereldkampioen werd slechts zevende. De Australische favoriet Dennis, onderweg gehinderd door materiaalpech, bleef Martin net voor: zesde. Dumoulin gaf ruim een minuut toe op Kirijenka die bij alle meetpunten de snelste tijd had. Dumoulin was na 16 kilometer nog vierde, halfweg achtste.

Dumoulin kende een andere voorbereiding dan gepland op de wedstrijd die voor hem een van de hoogtepunten van dit wielerjaar moest worden. Zijn eerste doel, het geel pakken in de openingsrit van de Tour de France in Utrecht, mislukte. Erger nog, twee dagen later viel Dumoulin in de derde etappe na een val uit met een schouderbreuk.

De Limburger keerde terug in de Ronde van Spanje met als doel wedstrijdkilometers te maken en een gooi te doen naar de winst in de tijdrit van de Vuelta. Dat laatste lukte en Dumoulin was onverwacht tot in het slotweekeinde in de strijd om de eindzege verwikkeld. Pas in de voorlaatste rit verspeelde hij de leiderstrui aan de Italiaan Fabio Aru. Dumoulin werd zesde in het eindklassement.

Die extra inspanningen en de blessure aan het zitvlak die hem sinds zondag hinderde zullen wellicht een rol hebben gespeeld in Richmond waar Kirijenka op de hoogste trede stond van een verrassend podium. Al was de 34-jarige Wit-Rus drie jaar geleden al derde op het WK van Valkenburg. Dit jaar was hij namens Team Sky al de snelste in de lange individuele tijdrit in de Ronde van Italië. In de Vuelta eindigde Kirijenka in de race tegen de klok in Burgos als vierde achter Dumoulin.

Wilco Kelderman reed een tegenvallende tijdrit. De Nederlands kampioen werd in 1.05.00 23ste.

Tom Dumoulin. Beeld anp
Tom Dumoulin.Beeld anp
Rohan Dennis. Beeld reuters
Rohan Dennis.Beeld reuters

WK wielrennen. Mannen, individuele tijdrit:
1. Kirijenka (WRu) 53,5 km in 1.02.29, 2. Malori (Ita) 0.09, 3. Coppel (Fra) 0.27, 4. Castroviejo (Spa) 0.29, 5. Dumoulin (Ned) 1.02, 6. Dennis (Aus) 1.08, 7. Martin (Dui) 1.17, 8. Bodnar (Pol), 9. Bialoblocki (Pol) 1.22, 10. Moser (Ita) 1.32, 23. Kelderman 2.31.

null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld getty
Beeld getty
Tony Martin. Beeld belga
Tony Martin.Beeld belga
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over