Geen Duitse koers voor Dumoulin en co na vondst bom

De wielerwedstrijd Finanzplatz Eschborn-Frankfurt gaat morgen niet door nadat er een bom is gevonden langs het parcours. De politie in Duitsland arresteerde vandaag twee personen, een 35-jarige Duitser van Turkse afkomst en een Turkse vrouw van 34 jaar. Zij zouden voorstanders van een terugkeer naar de 'zuivere' islam.

null Beeld anp
Beeld anp

Aan de wedstrijd zouden dertien Nederlanders deelnemen, onder wie Tom Dumoulin en de compleet Hollandse ploeg van Roompot.
De mannelijke verdachte heeft banden gehad met een groep die in 2007 aanslagen voorbereidde. Hij en de vrouw zouden de afgelopen dagen veelvuldig zijn gesignaleerd langs het parcours van de wielerwedstrijd, die tot 2008 bekend stond als Rund um den Henninger-Turm. Twee jaar geleden werd de marathon van Boston opgeschrikt door een terreuraanslag waarbij drie doden en ten minste 264 gewonden vielen.

Volgens Die Welt zijn bij een huiszoeking een pijpbom, ontstekingsmechanismen, een geweer en munitie in beslag genomen. De politie zou de twee op het spoor zijn gekomen doordat de vrouw onder een valse naam in een bouwmarkt 3 liter van het chemische middel zuurstofperoxide kocht dat voor de productie van een bom kan worden gebruikt.

Roger Lewentz, voorzitter van de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten, zegt dat de politie een aanslag heeft verijdeld. ,,Gelukwensen aan Hessen dat het is gelukt een terreuraanslag te verhinderen'', aldus Lewentz. Hessen is de deelstaat waarin Frankfurt ligt.

De Noor Alexander Kristoff won de wielerwedstrijd vorig jaar, Karsten Kroon was in 2008 de laatste Nederlandse winnaar.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over