PlusAnalyse

Geduldig Ajax speelt Young Boys kapot

Ajax kan zich volgende week in Bern plaatsen voor de kwartfinales van de Europa League. Het is onwaarschijnlijk dat Young Boys de 3-0 schade van donderdagavond nog kan repareren.

Dick Sintenie
null Beeld AP
Beeld AP

Geduld. Dat was het toverwoord in de Johan Cruijff Arena. Ajax moest niet in de val trappen waarin Bayer Leverkusen in de vorige ronde wel was getrapt. Young Boys is een elftal dat bij uitstek parasiteert op de fouten van de tegenstander. Ajax moest zuinig zijn aan de bal. “Anders wordt het een soort tenniswedstrijd, waarin het spel constant heen en weer golft,” waarschuwde trainer Erik ten Hag vooraf. Ajax kon die chaos op het veld voorkomen. De ploeg heerste in eigen stadion. Al bleven de doelpunten lang uit.

Ajax groeit dit seizoen geleidelijk naar een niveau dat in de kwartfinales van de Europa League niet misstaat. De 3-0 zege op de koploper van Zwitserland gaf de krachtsverhoudingen goed weer. En dan te bedenken dat Ajax het moest doen zonder vier vaste krachten: Noussair Mazraoui, Andre Onana, Sébastien Haller en Daley Blind.

Counters in de kiem gesmoord

Van de jonkies hadden Devyne Rensch en Ryan Gravenberch het aanvankelijk moeilijk, maar zij knokten zich in de wedstrijd. Dusan Tadic ontpopte zich in de spits tot een belangrijk aanspeelpunt, en controlerende middenvelder Edson Álvarez smoorde vrijwel elke counter van Young Boys in de kiem.

Ten Hag: “Er is veel kritiek op Álvarez, maar niet binnen Ajax. Edson maakt een mooie ontwikkeling door. Zijn zelfvertrouwen groeit. En tegen de zogenaamde experts die hem bekritiseren zeg ik: kijk eens goed.”

Geduld was het toverwoord

Het duurde lang voordat Ajax het goede spel beloond zag met een doelpunt. Dat viel pas na een uur. Te Hag: “Voor rust kregen we drie, vier goede mogelijkheden. Als je er daar niet één van benut, breng je jezelf in Europese wedstrijden in de problemen. Je krijgt er meestal niet meer dan zes of zeven.”

De openingstreffer kwam van Klaassen, de aanvallende middenvelder die daar patent op heeft. Hij maakte zijn elfde goal sinds zijn terugkeer bij Ajax, voor de zevende keer de 1-0. Álvarez en Tadic bereidden de treffer voor. Coach Gerardo Seoane van Young Boys had vrede gehad met een 1-0 nederlaag, vertelde hij na afloop. “Over ons spel in dat eerste uur was ik ook tevreden. Het laatste kwartier was frustrerend en doet pijn.”

Seoane verweet zijn spelers weinig. Hij gaf de credits aan Ajax. “De tegenstander speelde met een hoge intensiteit, en een goede passing. We moesten veel achter de bal aan rennen. En als we hem hadden, waren we hem snel weer kwijt. Dat is niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar. Dat heeft ons gebroken.”

Door de late goals van Tadic en invaller Brian Brobbey staat Ajax met één been in de kwartfinale van de Europa League. Ten Hag wilde daar niets van weten. “Bayer Leverkusen stond na één helft met 3-0 achter tegen deze tegenstander. Zo’n vaart zal het voor ons niet lopen, maar we moeten wel waakzaam blijven.”

Frisse spelers

Geduld was dus het toverwoord. Ajax bleef ook in de eindfase gecontroleerd naar een grotere overwinning zoeken. De trainer bracht om die reden twee nieuwe aanvallers binnen de lijnen: Oussama Idrissi en Brian Brobbey. Ten Hag gaf toe dat er om voetbaltechnische redenen geen reden was de twee Braziliaanse vleugelspelers naar de kant te halen, maar hij deed het toch. “Ik wilde frisse spelers brengen, andere types, en sommige spelers op andere posities laten opduiken. Je wilt de tegenstander daarmee verrassen. En dat is gelukt. De derde treffer van Brobbey was het gevolg van heel lang balbezit van ons. De bal ging van links naar rechts, we lieten de tegenstander lopen totdat er een gaatje viel tussen de back en de centrale verdediger. Voor rust wilden we de eindpass te snel geven.”

Ten Hag zag Ajax in een lange reeks van goede wedstrijden in 2021 – waarin zijn team nog altijd ongeslagen is – opnieuw een uitstekend resultaat neerzetten. “Op veel facetten hebben we heel goed gespeeld. De conclusie is: we zijn weer op een hoger niveau aanbeland. Dat is goed, dat is mooi, maar we willen beter.”

Meer over