Frivool Ajax vrij eenvoudig langs Sturm Graz

Ajax opende het Europese seizoen met een 2-0-overwinning op Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League. Lees in dit liveblog de ontwikkelingen binnen de lijnen nog eens terug.

Ziyech viert zijn treffer tegen Sturm Graz Beeld anp
Ziyech viert zijn treffer tegen Sturm GrazBeeld anp

Als Ajax er volgende week in slaagt Sturm Graz uit te schakelen, dan komt de club niet alleen een stapje dichterbij het hoofdtoernooi van de Champions League.

Ajax is in dat geval ook minimaal verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Europa League. Voor spelers die nog twijfelen is Europees succes misschien wel een reden om toch maar een jaartje te blijven. Daarbij kan Erik ten Hag na zijn mislukte start in de tweede helft van het vorige seizoen wel een duwtje in de rug gebruiken.

Veldoverwicht
Hakim Ziyech was eigenlijk wel uitgeleerd in Nederland, verklaarde hij aan het einde van het vorige seizoen. De middenvelder heeft na het WK echter nog geen geschikte club gevonden en verscheen dus gewoon aan de aftrap. Bij Ajax waren ze daar niet rouwig om want Ziyech was de motor waar het aanvalsspel van Ajax opdraaide.

De international van Marokko had in de vijftiende minuut bij zijn openingstreffer geluk dat doelman Jörg Siebenhandl zijn schot door de vingers liet glippen. Ziyech beloonde zijn ploeg voor een enorm veldoverwicht.

Sturm Graz kwam niet veel verder dan verdedigen en mocht niet mopperen dat de achterstand bij rust slechts één doelpunt bedroeg. Klaas-Jan Huntelaar was het dichtst bij de 2-0. Hij schoot vanaf een metertje of twintig op de paal.

Veel spanning
Trainer Erik ten Hag moest nogal puzzelen voor de openingswedstrijd van het Europese seizoen. Aankopen als Daley Blind en Dusan Tadic waren nog onvoldoende fit voor een basisplaats. Zakaria Labyad, een andere aanwinst, moest nog een schorsing uitzitten en Kasper Dolberg haakte maandag af met een buikblessure.

David Neres was wel van de partij en versierde in de 55e minuut een strafschop die Lasse Schöne net als op het WK miste. De Deen wist dit keer de rebound wel te verzilveren (2-0). Met de ingevallen Tadic en Blind in de gelederen kreeg Ajax nog een enorme kans op de 3-0. Huntelaar verzuimde echter veel spanning uit de return te halen.

Het Parool beoordeelt alle voetballers van Ajax en die van de tegenstander na hun wedstrijd. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax-Sturm Graz (2-0)?

Hij hoopt deze zomer een transfer te maken, maar voorlopig is hij nog Ajacied. En daar mag de club blij mee zijn: Hakim Ziyech was woensdagavond in de thuiswedstrijd tegen Sturm Graz de beste speler op het veld.

Ajax-trainer Erik ten Hag tegen Ziggo Sport: “Ik denk dat we een schitterende Europese avond hebben gehad. We zijn net bij elkaar dus als je dat zo kunt afmaken is dat mooi. Sturm Graz is toch een levensgevaarlijke ploeg die goed kan counteren, ook met die standaardsituaties.”

“Je ziet hoe belangrijk Frenkie de Jong is. Het stond als een huis achterin tot Frenkie geblesseerd uitviel. Ik ben blij hoe hij dat invulde.”

“Ook vond ik Carel Eiting uitstekend spelen. Ik heb ervoor gekozen hem lang te laten staan omdat hij goed in de wedstrijd zat. Daarom heb ik gewacht om Blind in te brengen, maar we hebben veel aan zijn ervaring natuurlijk. Er gebeurde ook echt wat toen hij en Tadic in het veld kwamen.”

Schöne viert zijn treffer Beeld Pro Shots
Schöne viert zijn trefferBeeld Pro Shots

Blind in gesprek met Ziggo Sport over zijn terugkeer in de Arena en het applaus van het publiek: “Het is mooi om te zien. Dit is iets wat ik niet snel vergeten.”

“Ik denk dat we een gretige groep hebben. Met een goede mix van jong en oud. Vandaag hebben we een goede eerste stap gezet. We moeten klaar zijn voor de volgende wedstrijd.”

“Je probeert de jongens te helpen waar mogelijk. Dan hoop je dat ze het oppikken. We hebben allemaal spelers met ervaring, zoals Huntelaar, Schöne en Tadic, en zo kunnen we de groep goed helpen.”

Over zijn eigen conditie: “Ik ben nog niet 100 procent fit, maar de volle negentig minuten zitten er aan te komen.”

Hakim Ziyech in gesprek met Ziggo Sport: “Ik denk dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld, veel kansen gecreëerd. We waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij.”

Hij wil graag deze zomer naar een andere club verkassen, maar gesprekken met AS Roma liepen vooralsnog op niets uit. Daarover zegt hij: “Het was even moeilijk om de knop om te zetten, de eerste paar dagen. Maar op een gegeven moment moet je de knop omzetten en focussen op deze wedstrijden. Die hoor je gewoon te winnen.”

Afsluitend: “Champions League voetbal is een ambitie voor Ajax, voor iedereen hier. Daar moeten we voor gaan.”

Ajax heeft thuis tegen Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League tot een goed einde gebracht. Het elftal van trainer Erik ten Hag zegevierde met 2-0 in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA.

De overwinning was dik verdiend. Ajax speelde goed en kon zich alleen kwalijk nemen dat het volgende week slechts met een voorsprong van twee treffers aan de return begint.

Hakim Ziyech schoot Ajax in de vijftiende minuut op voorsprong na een blunder van Jörg Siebenhandl. Deze keeper van Sturm Graz stopte in de 57e minuut een strafschop van Lasse Schöne. Hij kon echter niet voorkomen dat de Deen in de rebound alsnog raak kon schieten.

Daley Blind en Dusan Tadic mochten na rust invallen bij Ajax.

. Beeld Pro Shots
.Beeld Pro Shots

Ajax houdt voor het eerst na negen wedstrijden de nul in een Europese wedstrijd.

De scheidsrechter heeft afgefloten. Ajax bedankt het publiek en kan met vertrouwen toewerken naar het tweede duel tegen Sturm Graz, volgende week woensdag.

Ajax stevent op een eenvoudige overwinning af vanavond tegen Sturm Graz. Het werd redelijk in het zadel geworpen door een blunder van doelman Siebenhandl, maar daarna is de ploeg van Erik ten Hag niet of nauwelijks meer in de problemen gekomen.

Het blijkt niet de avond van Huntelaar, hij krijgt genoeg kansen maar mist de scherpte. Hij krijgt de bal maar niet langs Siebenhandl. Weer wordt hij diep gestuurd, maar zijn stiftje komt niet hoog genoeg.

Daarna wordt hij gewisseld voor spits Kaj Sierhuis. Daarmee debuteert opnieuw een speler bij Ajax.

Daley Blind keert terug als Ajacied, vlak voor tijd tegen Sturm Graz. Hij moest nog even wachten tot de bal uit het spel werd gebracht (Huntelaar kopte over het doel). De goed spelende Carel Eiting gaat naar de kant.

Daley Blind Beeld anp
Daley BlindBeeld anp

Huntelaar krijgt de bal aangespeeld in de zestien. Zijn schuiver gaat voorlangs. Maar hij staat ook buitenspel.

Even daarna spaart de scheidsrechter Fabian Koch van Sturm Graz. De rechtsback trapt achterop de enkel van Ziyech. Hij had al geel.

Rechtsback Noussair Mazraoui verstapt zich en lijkt niet verder te kunnen, maar hij gaat het toch proberen. Zijn eventuele vervanger, de Deen Rasmus Kristensen, loopt zich warm.

Ondertussen is Sturm Graz met nog 15 minuten te spelen door zijn wissels heen. Lovric, Hosiner en Huspek melden zich binnen de lijnen als invallers.

Een gevaarlijke indraaiende corner van Sturm Graz wordt door doelman Onana ternauwernood weer tot hoekschop verwerkt.

Binnen twee minuten krijgen de Oostenrijkers liefst vier corners, maar weten niet te scoren.

Dusan Tadic maakt zijn debuut voor Ajax. Lasse Schöne gaat van het veld, vlak na zijn doelpunt. De Serviër is meteen gevaarlijk en heeft bijna een assist op zijn naam, maar het lukt Huntelaar niet de kans te verzilveren.

Tadic krijgt een plek op het middenveld, op tien. Ziyech lijkt nu meer vanaf rechts te spelen.

Ajax zoekt met mooi voetbal de aanval. Veelvuldig is het Ziyech die aan de basis staat. Zoals met een diepe bal op David Neres die de bal met een hakje binnenhoudt. Het vervolg is echter te mager.

Net als even later, als Donny van de Beek door Ziyech wordt weggestuurd. Hij krijgt de bal in het strafschopgebied niet bij Huntelaar.

Vrijwel direct daarna krijgt Ajax wél een strafschop na een rush van David Neres. Lasse Schöne mist de penalty maar schiet daarna wel raak in tweede instantie. Doelman Siebenhandl heeft pech. 2-0 voor Ajax.

Peter Zulj geeft na een counter van Sturm Graz voor op Fabian Koch, maar de rechtsback schiet naast. Hij krijgt nog wel een schop van De Ligt en vraagt om een strafschop. De scheidsrechter wil echter van niks weten.

Ajax ontsnapt aan de gelijkmaker.

Het Amsterdamse publiek applaudiseert om een ontwikkeling buiten de lijnen. Aankopen Dusan Tadic en Daley Blind lopen zich warm.

Ajax begint goed aan de tweede helft. Ziyech zet voor vanaf rechts, waarna Huntelaar perfect kan inknikken. Doelman Siebenhandl moet zich tot het uiterste strekken om de bal tot corner te verwerken.

Kopkans Huntelaar tegen Sturm Graz Beeld anp
Kopkans Huntelaar tegen Sturm GrazBeeld anp

Ajax is zojuist begonnen aan de tweede helft tegen Sturm Graz. Huntelaar trapte af.

Bij Sturm Graz is Filipe Fereira naar de kant gehaald. Hij had in de eerste helft nog een kans met een poeier van afstand. Zijn vervanger is Sandi Lovric.

Hakim Ziyech had vorig seizoen nog 65 schoten nodig om buiten het zestienmetergebied te kunnen scoren. In 2018-2019 is het direct raak met zijn eerste poging, zo vond OptaJohan uit.

Het blijft bij 1-0 in de eerste helft door een doelpunt van Hakim Ziyech. Het moet gezegd: er ging een grote blunder van doelman Siebenhandl aan vooraf.

Het aanvallend spelende Ajax heeft echter genoeg kansen gekregen om de score uit te breiden, maar de ploeg van Ten Hag liet dit na.

Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech weten elkaar goed te vinden met fijne acties. De middenvelder kan de bal voorkrijgen, maar een verdediger van Sturm Graz komt net voor Huntelaar en zorgt ervoor dat er opnieuw een kans van Ajax verloren gaat.

Even daarna is er een kans van Sturm Graz. Filipe Fereira schiet hard van afstand, maar zijn poging gaat over.

Lasse Schöne mag aanleggen voor een vrije trap vanaf rechts. Hij snijdt de bal perfect aan. Weer loopt de meegekomen Matthijs de Ligt perfect in, maar de verdediger wil de bal per se met rechts toucheren en raakt hem niet goed.

Hoekschop Ajax. Matthijs de Ligt meldt zich voorin. Hij krijgt de bal ook van Ziyech op het hoofd, maar raakt hem niet goed. De verdediger mag zich weer achterin posteren.

Hakim Ziyech Beeld anp
Hakim ZiyechBeeld anp

Het is lekker aanvallend voetballen voor Ajax zo. De Ajacieden krijgen veel kansen. Weer breekt Huntelaar door de defensie van Sturm Graz heen. Deze keer geeft hij voor. Maar David Neres vergeet de bal, met de hak achter het standbeen, binnen te lopen.

Hakim Ziyech brengt Ajax op voorsprong tegen Sturm Graz Beeld anp
Hakim Ziyech brengt Ajax op voorsprong tegen Sturm GrazBeeld anp

Klaas-Jan Huntelaar schiet Ajax bijna naar de 2-0. Van afstand knalt de spits de bal op de paal. Doelman Siebenhandl was kansloos geweest.

Dertig seconden krijgt Huntelaar opnieuw een kans, maar de grensrechter vlagt voor buitenspel. Dat is het echter niet. Al stuit de aanvaller ditmaal op de Oostenrijkse doelman.

Klaas-Jan Huntelaar. Beeld Pro Shots
Klaas-Jan Huntelaar.Beeld Pro Shots

Eerst is het Nigeriaan Emeka Friday Eze die een kans heeft om Sturm Graz op 1-1 te zetten. Maar hij schiet in de handen van doelman Onana.

Daarna doet middenvelder Donny van de Beek hetzelfde. Maar hij staat buitenspel.

Daar is de 1-0 al voor Ajax. Hakim Ziyech dreigt te schieten met links, speelt dan zijn man uit en schiet van afstand op doel. Doelman Siebenhandl maakt een blunder, wil de bal oppakken maar grijpt mis. Een goed begin voor de Ajacieden.

Emeka Friday Eze van Sturm Graz lijkt op weg naar doelman Onana, de Nigeriaan speelt drie Ajacieden uit, waarna Tagliafico ternauwernood de bal over de achterlijn kan trappen. Een aardige kans voor de aanvaller van de Oostenrijkers.

Hakim Ziyech speelt tot nog toe een verdienstelijke eerste helft. Hij stoomt op in de zestien van Sturm Graz en haalt er een hoekschop uit. De corner wordt uiteindelijk simpel gepakt door Siebenhandl.

Een prachtige steekbal van Lasse Schöne. Diep op Braziliaan David Neres, in het strafschopgebied. Maar de buitenspeler krijgt de bal niet onder controle, waardoor doelman Siebenhandl gemakkelijk klemt en het gevaar verijdelt.

Het spelbeeld is duidelijk. Balbezit voor Ajax, de club zoekt een opening in de defensie van Sturm Graz. De Oostenrijkers loeren op de counter, op een fout van de Amsterdammers.

Vrije trap Sturm Graz. Een goede voorzet, maar de bal wordt overgekopt door Markus Lackner. Dit is waar Ajax op moet letten: de gevaarlijke standaardsituaties van de Oostenrijkers, zo waarschuwde trainer Erik ten Hag al voor de wedstrijd.

De Champions League wedstrijd tussen Ajax en Sturm Graz is zojuist begonnen. De Oostenrijkers hebben afgetrapt.

Voor de aftrap van Ajax - Sturm Graz wordt ter nagedachtenis aan Heinz Schilcher een minuut stilte gehouden. De Oostenrijker, die voor beide clubs speelde, overleed afgelopen week op 71-jarige leeftijd.

Schilcher was eerst als speler en later als succesvol technisch directeur (1992-2006) aan de Oostenrijkse club verbonden.

In de zomer van 1971 stapte hij van Sturm Graz over naar Ajax. "Voor een miljoen schilling, het was de eerste miljoenentransfer in de historie van de club," liet Sturm Graz weten. "Voor ons is hij een legende."

Europa Cup Met Ajax won de middenvelder, die in Amsterdam geen vaste basisspeler was, onder meer twee keer de Europa Cup voor landskampioenen (1972 en 1973) en twee landstitels. Schilcher, die goed bevriend raakte met Johan Neeskens, werd in januari 1974 verkocht aan Paris FC in Frankrijk.

Na zijn actieve loopbaan fungeerde de Oostenrijker ook nog onder meer als scout van Ajax, dat volgende week in de tweede voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz speelt.

Trainer Erik ten Hag in gesprek met Ziggo Sport:

“De selectie is nu eigenlijk twee dagen bijeen. Nu moet de conditie komen en we moeten de speelstijl erin hameren. Maar dat kost tijd. “We hebben de afgelopen week goed gewerkt. Dat we nog niet in topvorm zijn, dat is helder. We staan ook nog niet in de sterkste samenstelling. Dat moet de komende weken groeien.”

“Ik krijg hier energie van. Een nieuw seizoen. We hebben een sterke selectie. Nu moeten we de juiste balans vinden en ondertussen resultaten halen. Het is een schitterende entourage, Europees. Dat is mooi. We weten waar we staan. Hiervoor hebben we vorig seizoen gespeeld, de Champions League.”

“We kunnen balvast zijn vanaf het middenveld. Door middel van balbezit kunnen we de tegenstander pijn doen. Sturm Graz is een stugge ploeg, die op de counter speelt, met gevaarlijke standaardsituaties.”

Ajax-trainer Erik ten Hag Beeld anp
Ajax-trainer Erik ten HagBeeld anp

Marc Overmars blikt in gesprek met Ziggo Sport naar tevredenheid terug op de transferzomer:

"Over de spelers die binnen gekomen zijn, is iedereen enthousiast. Maar we moeten ook niet te snel in de polonaise lopen want we moeten nog alles laten zien en bewijzen. Het wordt een interessant seizoen voor ons."

"We hebben inderdaad relatief oudere spelers gehaald die veel geld kosten. De voetbalwereld verandert zo snel de afgelopen vijf jaar. Als we mee willen, moeten we dit soort keuzes maken."

"We hebben wel vaker oudere spelers teruggehaald. Maar dat is geen garantie voor succes. Integendeel, het is moeilijk om terug te komen. Maar Tadic en Blind zijn nog in de bloei van hun leven. Daarom verwacht ik er wel veel van."

"Er zullen niet veel spelers meer vertrekken en ook niet meer bij komen, zegt de directeur. De groep blijft op een enkeling na intact. Ik ben blij dat Ziyech er nog niet is. Hij heeft de vertrekwens uitgesproken, maar we hebben hem hard nodig."

Marc Overmars Beeld anp
Marc OvermarsBeeld anp

Tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Sturm Graz in de Johan Cruijff Arena is vanavond het warmteprotocol van kracht. De buitendeuren en de vier hoeken blijven geopend voor extra ventilatie.

De voetbalclub en de Arena raden de bezoekers aan voldoende te drinken, alcohol te beperken en zich luchtig te kleden. Normaal gesproken worden flesjes water en sap bij het fouilleren afgenomen, maar dit keer mogen deze - zonder dop - mee naar binnen.

Ajax start om 20.30 uur zonder Daley Blind en Dusan Tadic aan het eerste duel met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League. Beide aanwinsten begonnen later aan de voorbereiding op het seizoen en beginnen daarom op de bank.

Beide aanwinsten begonnen later aan de voorbereiding op het seizoen en beginnen daarom op de bank. Klaas-Jan Huntelaar is de spits van Ajax in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA.

Opstelling
Hij vormt een voorhoede met David Neres en Hakim Ziyech, die vermoedelijk een vrije rol op links krijgt. Trainer Erik ten Hag zit dun in zijn aanvallers. Kasper Dolberg is geblesseerd en Zakaria Labyad moet nog een schorsing uitzitten.

Het middenveld van Ajax bestaat uit Lasse Schöne, Donny van de Beek en Carel Eiting. Frenkie de Jong speelt bij afwezigheid van Blind nog naast Matthijs de Ligt in het centrum van de defensie. Doelman André Onana, Noussair Mazraoui en Nicolás Tagliafico completeren de achterhoede.

De spanning loopt hoog op bij Ajax aan de start van het nieuwe seizoen. De Amsterdammers hebben veel te verliezen. Is Ajax klaar voor het seizoen? Is Ajax klaar om de derde voorronde van de Champions League te overleven?

"De vele vragen over de inzetbaarheid en de fitheid van de selectiespelers van Ajax in de aanloop naar de wedstrijd van woensdagavond tegen Sturm Graz doen het ergste vrezen," schrijft Dick Sintenie, Ajax-verslaggever van Het Parool.

Trainer Erik ten Hag en Daley Blind (L) tijdens de training van Ajax in aanloop naar het eerste duel in de UEFA Champions League, Ajax tegen Sturm Graz. Beeld anp
Trainer Erik ten Hag en Daley Blind (L) tijdens de training van Ajax in aanloop naar het eerste duel in de UEFA Champions League, Ajax tegen Sturm Graz.Beeld anp

Dusan Tadic is een versterking voor Ajax en een verrijking voor de eredivisie. Maar na het vermoeiende WK is de Serviër nog niet klaar voor de eerste confrontatie met Sturm Graz in de voorronde van de Champions League.

Hij roemde het talent in de selectie van zijn nieuwe club. "Maar talent alleen is niet genoeg, het gaat erom dat de spelers de mentaliteit en het karakter hebben om elke dag beter te worden. Zo heb ik dat geleerd als jonge voetballer en het heeft me ver gebracht. Nu is het aan mij om die lessen weer over te brengen op de nieuwe generatie."

Lees hier het gehele interview met Dusan Tadic.

Na een seizoen waarin alles misging wat mis kon gaan, blikt twitterfenomeen en voetbalcommentator @DuBlanqeBogarde opnieuw vooruit op het Ajaxseizoen. Dit keer eens met ongeremd optimisme.

"Op een gegeven moment druppelde het nieuws binnen dat Tadic naar Ajax kwam. Ik ging nog een tijdje uit van een een-tweetje tussen De Telegraaf en Marc Overmars, zodat Overmars kon laten zien dat 'we het wel geprobeerd hebben'."

"Dat Tadic daadwerkelijk van Ajax is, is een duidelijk signaal: eindelijk gebeurt er waar mensen al jarenlang op zitten te wachten. Je haalt, als ik het voorzichtig inschat, minstens 10 goals en 10 assists binnen."

Lees hier het gehele interview met DuBlanqeBogarde.

De wedstrijd is hier vanaf live 20.00 uur te volgen.

In een uitverkochte Johan Cruijff Arena willen trainer Erik ten Hag en zijn spelers een goede uitgangspositie verwerven voor de return van volgende week.

Daley Blind en Dusan Tadic zitten al bij de selectie van Ajax voor de ontmoeting met de nummer 2 van Oostenrijk. Blind is pas een week terug in Amsterdam en Tadic meldde zich afgelopen maandag pas na drie weken vakantie. Volgens Ten Hag zijn ze zeker voldoende fit voor een invalbeurt.

Kasper Dolberg kampt met een buikblessure en Zakaria Labyad zit een schorsing uit. Als Ajax Sturm Graz uitschakelt, dan wacht een dubbele ontmoeting met Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League.

Ajax weet dan ook dat het minimaal in de groepsfase van de Europa League mag uitkomen. Bij een slechte afloop van het tweeluik met Sturm Graz stuit Ajax in de derde voorronde van de Europa League op AEK Larnaca of Dundalk.

Lees ook: Vrees voor doemscenario: schiet Ajax zich opnieuw in eigen voet?

Meer over