Plus

Frenkie de Jong naar de top? 'Je moet er altijd over nadenken'

Frenkie de Jong (21) voelt de druk om zich met Ajax te plaatsen voor de Champions League. Ondertussen staat hij steeds vaker in de Spaanse sportkranten.

Nik Kok
Frenkie de Jong: 'Leuk voor opa, maar ik denk dan: pff, daar gaan we weer' Beeld Pro Shots
Frenkie de Jong: 'Leuk voor opa, maar ik denk dan: pff, daar gaan we weer'Beeld Pro Shots

Zou Frenkie de Jong inmiddels vaker op de voorpagina van een Spaanse krant hebben gestaan dan dat hij in het eerste elftal van Ajax heeft gespeeld?

De middenvelder uit Arkel moet hartelijk lachen om de vraag. "Misschien inmiddels wel, haha."

Het was de afgelopen week weer raak. Nu stond er dat FC Barcelona na de belangrijke kwalificatiewedstrijden van Ajax voor de Champions League tegen Sturm Graz zal toeslaan in Amsterdam.

Het was nadat een Spaanse krant al eens had geopperd dat er Barçaspelers in ruil voor De Jong naar Ajax zouden komen. En even daarvoor prees legende Xavi de middenvelder nog de ­hemel in.

"Ach," zegt De Jong zelf. "Irritant is het niet, ik vind het hoogstens interessant. De eerste keren is het nog leuk. Mooi ook." Zijn opa zag deze zomer op de Spaanse camping steeds het hoofd van zijn kleinzoon op de voorpagina's van de kranten staan. "Dat moet leuk zijn voor een opa," bekent De Jong.

"Ik denk dan: pff, daar gaan ze weer. Het is niet zo dat ik die kranten lees, maar via Instagram wijzen mensen me er steeds op. En ploeggenoten plagen al een beetje: kijk Frenkie, daar sta je weer."

Ideaalplaatje
Tijdens de zomerstop ging het wel vaak over zijn carrière en het vervolg ervan. "Daar heb ik het veel over met mijn zaakwaarnemer, met wie ik een goede band heb. En met mijn familie. Maar een carrière valt moeilijk te plannen. Ik heb wel een ideaalplaatje in mijn hoofd, maar of dat uitkomt, is maar zeer de vraag."

De Jong speelde 26 competitiewedstrijden in het eerste elftal van Ajax. Een stap naar de absolute top lijkt dan wat vroeg. "Al is ook dat weer moeilijk te zeggen. Vaak kun je pas achteraf zeggen of het te vroeg is. Ik denk dat je er altijd over na moet denken. Als er interesse is, is het logisch dat je het er met mensen over hebt."

Voorlopig is er nog gewoon Ajax, dat woensdagin Oostenrijk een 2-0 voorsprong verdedigt in het tweeluik in de tweede voorronde van de Champions League.

"Ik heb het hier goed. We moeten ervoor zorgen dat we doorgaan naar de poulefase. Daar focus ik me op. In de return bij Sturm Graz kan er van alles gebeuren. We voelen de druk om door te moeten gaan. Natuurlijk voelen we dat. Bij Ajax is er altijd druk, dat hoort erbij."

Wedstrijdritme
Hij vond zichzelf in de heenwedstrijd in Amsterdam terug in het centrum van de verdediging. Een noodverband, zo leek het. "Ik ben beter op het middenveld. Misschien is het een zaak van instelling, maar ik wil me geen verdediger voelen. Ik ben het gewoon niet."

In elk geval heeft De Jong naar eigen zeggen 'de slechtste wedstrijd van zijn leven' al achter de rug. Die speelde hij deze voorbereiding tegen Anderlecht. Het was pas zijn eerste wedstrijd na de slepende blessure die hem een groot gedeelte van het vorige seizoen aan de kant hield. "Als het slecht is, dan is het ook slecht. Dan zeg ik dat."

Grappend: "Het zal wel een gebrek aan ritme zijn geweest. Anders zou ik denken dat ik er niets meer van kon. Weer wat geleerd: ik dacht altijd dat wedstrijdritme onzin was."

26 competitie­wedstrijden

Frenkie de Jong maakte op 12 februari 2017 zijn eredivisiedebuut voor Ajax. Inmiddels heeft hij 26 competitie­wedstrijden in het eerste gespeeld

Meer over