Frank de Boer volgt Ronald Koeman op als bondscoach van Oranje

Frank de Boer (50) is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De voormalig coach van Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United is de definitieve opvolger van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman.

Het Parool
PEDRO PARDO / AFP Beeld Hollandse Hoogte / AFP
PEDRO PARDO / AFPBeeld Hollandse Hoogte / AFP

De 112-voudig international staat de komende twee jaar aan het roer bij Oranje, tot en met het WK in Qatar, dat in het najaar van 2022 wordt gehouden. De Boer start zijn werkzaamheden voor de KNVB met onmiddellijke ingang en zit dus de komende oefenwedstrijd tegen Mexico (woensdag 7 oktober) en de Nations League-duels met Bosnië-Herzegovina (zondag 11 oktober) en Italië (woensdag 14 oktober) al op de bank.

De Boer heeft een aantal turbulente jaren in het trainersvak achter de rug. Hij maakte aanvankelijk naam als coach bij Ajax, met vier landstitels op rij tussen 2011 en 2014. Hij werkte in die periode met veelal Nederlandse spelers en met Hennie Spijkerman, een type coach die je zou kunnen vergelijken met Dwight Lodeweges. Lodeweges assisteerde Koeman de afgelopen jaren bij Oranje en is populair bij de spelers van het Nederlands elftal. Hij was bondscoach ad-interim tijdens de recente interlands tegen Polen en Italië in de Nations League en kan onder De Boer weer terugkeren in zijn eerdere rol van assistent.

Vervolgens werd De Boer snel ontslagen bij Internazionale (na 14 wedstrijden) en Crystal Palace (na 5 wedstrijden). Bij Atlanta United won de Nederlandse coach nog wel twee prijzen, maar in juli moest De Boer toch vertrekken na een mislukt MLS Is Back Tournament.

De KNVB gooide na het vertrek lijntjes uit richting Frank Rijkaard en Peter Bosz, maar zij werden het niet. Rijkaard voelt niets voor een terugkeer in de voetbalwereld en Bosz verlengde onlangs zijn contract bij Bayer Leverkusen. Louis van Gaal was voor velen de droomkandidaat na zijn sterke optreden tijdens het WK 2014 waar Oranje derde werd, maar de KNVB benaderde hem niet.

112 interlands voor Oranje

Als speler kwam De Boer liefst 112 keer uit Oranje; alleen Wesley Sneijder en Edwin van der Sar droegen het shirt vaker. Zijn debuut maakte hij in 1990 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. Het EK-kwalificatieduel met Tsjechië op 29 maart 2003 was zijn honderdste interland. De Boers laatste optreden in Oranje dateert van een jaar later: tijdens het EK 2004 in de kwartfinale tegen Zweden. Hij raakte daarin geblesseerd en kon niet meedoen in de verloren halve finale tegen Portugal. Tijdens het WK 2010, waarin Oranje tot de finale kwam, was De Boer samen met zijn generatiegenoot Phillip Cocu assistent van bondscoach Bert van Marwijk.

Meer over