Nieuws

Frank de Boer na mislukt EK per direct weg bij Oranje

De KNVB moet na het mislukte EK op zoek naar een nieuwe bondscoach. Frank de Boer vertrekt als verwacht na nog geen jaar bij Oranje.

Het Parool
Frank de Boer. Beeld AP
Frank de Boer.Beeld AP

Hij werd op 23 september vorig jaar aangesteld als opvolger van Ronald Koeman, die naar FC Barcelona was vertrokken. De Boer had een contract tot en met het WK van 2022 in Qatar, maar die verbintenis is nu – anderhalf jaar vóór de mondiale titelstrijd – al verscheurd.

De 51-jarige De Boer sprak eerder dinsdag met de top van de KNVB, die bestaat uit de directeuren Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma, waarna het besluit werd geformaliseerd. Op 1 september zit er zodoende een nieuwe bondscoach op de bank als Oranje de kwalificatiestrijd voor datzelfde WK in Qatar hervat met een uitwedstrijd tegen Noorwegen.

“Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach. De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk,” zo zegt De Boer dinsdagmiddag in een verklaring die door de KNVB werd gedeeld. “Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo’n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie. Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers. Complimenten ook aan de directie die hier op de campus voor een echt topsportklimaat hebben gezorgd.”

Directeur Hoogma: “Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale halen niet bewerkstelligd. Als die niet bereikt zou worden zouden we evalueren, wat eventueel een andere uitkomst zou hebben kunnen brengen. We hadden op een beter EK ingezet, dat is niet gelukt. De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Er moet nu door mij, na goed intern overleg, een opvolger gevonden worden. Daarbij is haast geboden, want 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo. We gaan nu verder evalueren, breder dan de coach alleen, het profiel aanscherpen, het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden.”

De Boer wilde zondag na de uitschakeling door Tsjechië (0-2) niet uitgebreid ingaan op zijn toekomstplannen. “Op dit moment zit ik met een ongelooflijke kater,” zei De Boer. “Zoals altijd na een groot toernooi gaan we evalueren. Ik zit nu vol in mijn emotie. Het lijkt me beter om nu niet alles te delen wat ik voel. Dit doet vooral heel veel pijn nu.” De Boer voelde zich verantwoordelijk voor de uitschakeling. “Dus ook ik moet in de spiegel kijken,” zei de bondscoach.

Wissel Malen

Onder De Boer wist Nederland zich niet te plaatsen voor de eindronde van de Nations League. Oranje begon in maart met een nederlaag tegen Turkije (4-2) aan de kwalificatie voor het WK van 2022. De Boer kreeg tijdens het EK veel kritiek vanwege de speelwijze van Oranje met drie centrale verdedigers. Toch won het Nederlands elftal de groepswedstrijden tegen Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0). Tegen de Tsjechen stortte Oranje in elkaar nadat Matthijs de Ligt met rood van het veld was gegaan. De Boer kreeg na de nederlaag in Boedapest ook veel kritiek op zijn wissel van Donyell Malen voor Quincy Promes.

De Boer startte zijn trainersloopbaan in 2006 als jeugdtrainer bij Ajax. De 112-voudig international was de rechterhand van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal op het WK 2010. Na vier landstitels met Ajax werd hij na 84 dagen ontslagen bij Internazionale. Crystal Palace zette hem na 77 dagen op straat. Atlanta United nam na zo’n anderhalf jaar afscheid van de oud-verdediger van onder meer Ajax en FC Barcelona.

Meer over