PlusDe aftrap

Foodies nemen de voetbalkantine over

Vanaf zaterdag rolt de bal weer op alle amateurvelden. Het Parool trapt af met een korte serie. Vandaag: de gezonde kantine.

Annemarie Postma
Voor de meeste voetballers is de vette cu­linaire beloning na de wedstrijd een wekelijkse traditie. Beeld -
Voor de meeste voetballers is de vette cu­linaire beloning na de wedstrijd een wekelijkse traditie.Beeld -

Een lekker zompig broodje bal overgoten met satésaus, een knapperige kroket of een bak friet speciaal met uitjes. Voor de meeste voetballers is de vette cu­linaire beloning, afgeblust met de nodige glazen bier, na de wedstrijd een wekelijkse traditie.

Dag (gezond) verstand, hoi calorieën.

Fanatieke foodies zien de voetbalkantine echter als nieuw doelwit om hun gezonde leefstijl te prediken.

Er zijn er bij die in de kantine een buffet aan meegenomen tupperwarebakjes gevuld met een rauwebonensalade, zeewiercompote en zakken met geschrapte wortels prominent uitstallen op tafel, met het excuus dat er in de keuken van de club geen gezonde alternatieven zijn.

Die lijken er nu echter steeds meer te komen. Zo staat bij AVV Swift sinds vorig seizoen een vitrine op de toonbank met daarin het aanbod aan pistoletjes en waldkornbollen, afgebakken in een speciaal daarvoor aangeschafte industriële oven, met kaas en gerookte kip.

Ze lopen als een speer, zegt kantinemedewerker Eloïne Riupassa. Al slaan de bakjes pastasalade minder goed aan.

Snaaiers geven nog altijd de voorkeur aan een chocoladereep of een zakje chips, hoewel de keuze daarin sterk is verminderd.

De laatste Kitkat ligt er eenzaam bij op de sterk uitgedunde snoepplank achter de bar. Naast de Marsen en Snickers - die de schifting overleefden - ligt een 'Liga-achtige reep met stukjes tomaat' en er zijn zakjes popcorn. De Twixen zijn er al uit en ook het traditionele zakje snoep gaat verdwijnen.

Riupassa: "Ik heb de eerste kinderen al moeten teleurstellen toen ik ze vertelde dat de perziken op waren."

Maar voor een frituur- en suikervrije kantine hoeven de leden van Swift absoluut niet te vrezen.

Het gaat alleen om het aanbieden van ­alternatieven, benadrukt Riupassa. "Je ziet toch niet voor je dat spelers na een wedstrijd selderijstengels gaan zitten knagen bij hun pitcher met bier."

Lees ook:
Aflevering 1 DVVA uit Oost voetbalt weer op 'dat heerlijke grasveld'
Aflevering 2 Waarom die onderbroek onder de douche in de kleedkamer?

Meer over