Flinke winst voor Ajax door transfers

De transfers van Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw en lagere kosten hebben Ajax in de eerste helft van het boekjaar 2011/2012 aan een nettowinst van 11,8 miljoen euro geholpen. Dat meldde de Amsterdamse voetbalclub vandaag.

null Beeld

Een jaar eerder hield Ajax 2,2 miljoen euro over. De hogere winst kwam onder meer door een afname van de kosten met ruim 4 miljoen euro tot 44,6 miljoen euro. Daarnaast namen de inkomsten uit transfers met bijna 8 miljoen euro toe tot 9 miljoen euro. De omzet van de beursgenoteerde club steeg met bijna 1 miljoen euro tot 59,3 miljoen euro.

De transfers van onder meer Stekelenburg en De Zeeuw stuwden de winst van Ajax ten opzichte van het voorgaande jaar. Ze werden per saldo echter tenietgedaan door een afschrijving van 9,2 miljoen euro op de transferwaarde van de huidige selectie.

Ajax verwacht over het hele boekjaar, ondanks lagere inkomsten uit Europese competities, een operationele winst te kunnen boeken. Of er ook een nettowinst overblijft, is volgens de club afhankelijk van de inkomsten uit transfers.

Het afgelopen halfjaar bedroeg de operationele winst, de omzet min de kosten, 14,7 miljoen euro. Dat is bijna 5 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Ajax haalde afgelopen halfjaar ruim 30 miljoen euro binnen met kaartverkoop en wedstrijdpremies. Dat was 4 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De inkomsten uit Europese competities namen met bijna 4 miljoen euro af, doordat Ajax dit jaar rechtstreeks was geplaatst voor de Champions League. Een seizoen eerder werden twee kwalificatieronden met succes afgerond.

Het Europese kampioenenbal leverde Ajax wel ruim 4 miljoen euro meer aan tv-inkomsten op dan een jaar eerder. Omdat het dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer was in de competitie hoefden de inkomsten niet te worden gedeeld.

null Beeld
Meer over