Plus

Feyenoord geniet na, maar blijft hongerig: ‘We willen naar die finale’

Een vrije paasweekeinde biedt de spelers van Feyenoord de gelegenheid om na te genieten van de gouden avond in Praag: 1-3. Maar Olympique Marseille hoeft niet op een verzadigde ploeg te hopen.

Mikos Gouka
Patrik Walemark, Cyriel Dessers en Luis Sinisterra vieren de 1-2 tegen Praag. Beeld ANP /  ANP
Patrik Walemark, Cyriel Dessers en Luis Sinisterra vieren de 1-2 tegen Praag.Beeld ANP / ANP

Cyriel Dessers kent de voetbalwijsheid ook. “Je mag als voetballer 24 uur genieten, dan moet de knop weer om,” zegt de spits. Maar Feyenoord mag nog dit keer wel iets langer in de euforie van het bereiken van de halve finale van de Conference League blijven hangen. De eerstvolgende wedstrijd is immers pas op 24 april, thuis tegen FC Utrecht. “Ik had liever de bekerfinale gespeeld, maar ja, dit is wel lekker,” zegt Dessers. “We moeten er wel even van genieten.”

Iets extra's brengen

Dan maar die andere bekerfinale, die van de Conference League in Albanië. Feyenoord is na de succesvolle avond in Praag nog één horde verwijderd van de eindstrijd op 15 mei in Tirana tegen AS Roma of Leicester City. Dat is heel dichtbij, maar toch ook nog ver weg.

“Feyenoord-Borussia Dortmund met Pierre van Hooijdonk, die finale in 2002, dat was de allereerste herinnering aan een voetbalwedstrijd die ik als kind helemaal heb gezien,” zegt Dessers, die geboren is in 1994. “Ik voel dat ik nu zelf in Europa iets extra’s kan brengen. Alsof die wedstrijden mij nog meer liggen. De druk is hoog, dan komt blijkbaar de beste Cyriel naar boven. Dit is al mooi, maar het kan nog mooier.”

Linksback Tyrell Malacia weet nog niet zoveel van de tegenstander van 28 april in De Kuip en 5 mei in Frankrijk: Olympique Marseille, maar wel wie de beste speler is. “Payet lijkt mij, hè,” zegt hij lachend.

Trainer Sampaoli

Arne Slot kijkt meer naar de trainer van de Franse topclub: Jorge Sampaoli, de Argentijn die korte tijd opeens het voorbeeld was van veel Nederlandse trainers toen hij Chili met orkaankracht vooruit liet spelen. “Veel beginnende trainers keken toen naar hem, maar ook naar iemand als Marcelo Bielsa,” zegt Slot. “Zij lieten hun ploegen aanvallend voetbal spelen met heel hoog druk zetten. Dat wilde ik ook, dus keek ik daar ook naar. Nee, ik heb niet iets specifieks van Sampaoli aan mijn elftallen toegevoegd, maar zijn manier van spelen sprak mij erg aan.”

Of Sampaoli nu de beelden van Arne Slot bekijkt? “Hij zal de beelden van Feyenoord bekijken, zonder twijfel. Maar niet de beelden van Slot hoor, denk ik. Het is heel mooi dat we nu in de die halve finale staan, maar we willen het nog veel mooier maken. Hoe sterk Marseille werkelijk is, ga ik de komende weken bekijken. Maar ze staan tweede in de Franse competitie en dat is eigenlijk al bijna een kampioenschap waard, want Paris Saint-Germain is wel heel sterk.”

Malacia kijkt alvast nuchter naar de komende ontmoetingen. “Wat het zegt dat wij de halve finale hebben bereikt? Nou, dat we in de halve finale staan. Dat is mooi, maar wij willen ook naar die finale.”

Meer over