PlusAnalyse

Federer weer in de lappenmand: is dit het einde van het tijdperk van de Zwitser?

Opnieuw staat Roger Federer voor lange tijd aan de kant. Zal de veertigjarige Zwitser ooit nog een grandslamtitel winnen? De buitenwacht twijfelt.

Thijs-Jan van Aalst
Vorig jaar moest Federer twee keer onder het mes voor zijn rechterknie, en na een seizoen zonder hoofdprijzen, wacht hem nu opnieuw een operatieve ingreep aan het gewricht.  Beeld USA TODAY Sports
Vorig jaar moest Federer twee keer onder het mes voor zijn rechterknie, en na een seizoen zonder hoofdprijzen, wacht hem nu opnieuw een operatieve ingreep aan het gewricht.Beeld USA TODAY Sports

Het lijdt geen twijfel dat Roger Federer bij de beste tennissers uit de geschiedenis hoort. Achttien jaar geleden won de Zwitser op Wimbledon zijn eerste grandslamtoernooi. Inmiddels staat de teller op twintig grandslamtitels, een record dat hij deelt met zijn rivalen Novak Djokovic en Rafael Nadal.

Federer, sinds 8 augustus veertig jaar oud, heeft de laatste jaren echter steeds vaker te kampen met fysieke ongemakken. Na eerder blessureleed onderging hij in 2016 een operatie aan zijn linkerknie. Na een lange revalidatie kwam hij terug en veroverde titels op de Australian Open (twee keer) en Wimbledon.

Vorig jaar moest Federer twee keer onder het mes voor zijn rechterknie, en na een seizoen zonder hoofdprijzen, wacht hem nu opnieuw een operatieve ingreep aan het gewricht. Hij zal weken op krukken moeten lopen en maanden niet kunnen tennissen. Toch benadrukte hij dat zijn blik gericht is op 2022, al moet ook rekening worden gehouden met het einde van zijn carrière.

Controlfreak

Marcella Mesker, voormalig toptennisster en tegenwoordig actief als televisiecommentator, stelt dat een afscheid zeker niet aan de orde zal zijn bij de Zwitser. “Federers instelling staat hem niet toe om nu te stoppen. Hij is een controlfreak die alles op zijn voorwaarden wil doen. Stoppen hoort daar ook bij.”

Of Federer ooit nog zal terugkeren op topniveau is een andere vraag. Mesker: “Ik dacht in 2013 bij zijn rugblessure al dat hij ‘klaar’ was, maar toen won hij nog ik weet niet hoeveel grandslams. Maar in achttien maanden tijd drie operaties aan dezelfde knie, en dat op veertigjarige leeftijd? Je kan het eigenlijk niet van hem vragen.”

Ook oud-tophonderdspeler John van Lottum twijfelt niet aan een comeback, zij het niet op topniveau. “Ook al heeft Federer tegenover de buitenwacht niets meer te bewijzen, hij zal op zijn manier afscheid willen nemen, met een tennisracket in zijn hand.”

Fabelachtig

Of Federer daadwerkelijk op de tennisbaan terugkeert of niet, over één ding zijn beiden het eens: Federer zal ook over vijftig jaar nog tot de beste tennissers ooit gerekend worden. Mesker: “Zowel qua techniek als qua impact op de tennissport staat Federer eenzaam bovenaan.” Van Lottum kan dat beamen. “Ik heb in mijn carrière tegen vrijwel elke grote tennisser gespeeld, maar er is niemand voor wie ik tijdens onze vier partijen meer ontzag had. En dat was nog voor zijn eerste grandslamoverwinning.”

Naast zijn fabelachtige tenniskwaliteiten staat het gebrek aan sterallures beiden nog goed bij. Van Lottum: “We kwamen elkaar vaak genoeg tegen, en dan maakte hij altijd even een praatje, vroeg hij hoe het met de kinderen ging.” Mesker interviewde in 2018 Federer nadat hij in Rotterdam de eerste plaats op de wereldranglijst had teruggepakt. “Hij was geen gram anders dan toen ik hem bijna twintig jaar eerder daar sprak, toen werd hij als talent met een wildcard toegelaten. Dat is ook hoe hij herinnerd zal worden, als een gewone man die uitzonderlijke dingen deed.”

Griekspoor dreigt US Open te missen door probleem met visum

Tennisser Tallon Griekspoor dreigt de US Open te moeten missen wegens problemen met zijn visum voor de Verenigde Staten. De nummer 107 van de wereld is voor het eerst rechtstreeks toegelaten tot een grandslamtoernooi.

“Natuurlijk ben ik blij dat ik rechtstreeks ben toegelaten tot de US Open, maar het gedoe over mijn visum is slopend. Soms staat mijn hoofd even niet naar tennis. Eigenlijk gaat het sportief supergoed. Dus deze situatie is gewoon ontzettend shit,” zei Griekspoor tegen de NOS.

De 25-jarige Griekspoor verloor eind vorig jaar zijn paspoort, waardoor hij opnieuw een visum voor de VS moest aanvragen. “Dat komt doordat ik in 2015 twee futuretoernooien in Iran heb gespeeld. Sindsdien heb ik voor Amerika een visum nodig,” aldus de beste tennisser van Nederland. Hij zou zijn nieuwe visum begin deze zomer in België ophalen, maar de afspraak werd afgezegd wegens de coronamaatregelen.

Griekspoor heeft nog anderhalve week de tijd om zijn visum te regelen. De US Open begint op maandag 30 augustus.

Meer over