PlusAchtergrond

FC Barcelona-topman Laporta voorziet toekomst met Koeman en Messi

Joan Laporta is terug als voorzitter van FC Barcelona. De voormalig vriend van Johan Cruijff toonde al direct zijn vertrouwen in Ronald Koeman.

Edwin Winkels
Joan Laporta meteen na zijn verkiezing tot voorzitter van FC Barcelona. Hij en zijn team droegen op de verkiezingsavond oranje mondkapjes met het nummer 14 als eerbetoon aan de vijf jaar geleden overleden Johan Cruijff. Beeld REUTERS
Joan Laporta meteen na zijn verkiezing tot voorzitter van FC Barcelona. Hij en zijn team droegen op de verkiezingsavond oranje mondkapjes met het nummer 14 als eerbetoon aan de vijf jaar geleden overleden Johan Cruijff.Beeld REUTERS

Het eerste beeld van Joan Laporta (58), de nieuwe voorzitter van FC Barcelona, van na zijn verkiezingszege van zondagavond in het trainingscomplex van de club, was dat naast trainer Ronald Koeman, beiden met een mondkapje voor. De nieuwe voorzitter had niets gezegd over zijn plannen met de Nederlandse trainer, maar wilde Koeman en zijn spelers graag persoonlijk groeten. Later deze week zal Laporta zijn plannen voor de technische leiding van de club bekendmaken.

Terwijl Laporta voor de verschillende afdelingen en andere sporten binnen de club al zijn mensen heeft gevonden, moet hij de nieuwe leiding van de voetbaltak nog benoemen. Maar met zijn bezoek aan Koeman en diens selectie sprak hij duidelijk zijn vertrouwen uit in hoe het inmiddels loopt bij het eerste elftal.

Belangrijke factor

Laporta’s voornaamste doel is Lionel Messi voor de club te behouden. Het contract van de Argentijnse ster loopt aan het einde van dit seizoen af en de speler wilde begin dit seizoen nog bij de club vertrekken omdat hij zich bedrogen voelde door de vorige voorzitter, Josep Bartomeu. Koeman lijkt een belangrijke factor in het vertrouwen van Messi op nog enkele mooie jaren bij Barça. “Leo heeft me al gefeliciteerd, en ik heb de indruk dat hij wil blijven,” zei Laporta gisteren in enkele radio-interviews.

Vorige week had hij ook al daarop gezinspeeld, na de bekerwinst van Barça op Sevilla. “Ik zag hem lachen, hij was overal op het veld, leidde de ploeg. En dan de omhelzing met Koeman na het eindsignaal, die was heel betekenisvol.”

In een interview met dagblad El Periódico sprak Laporta zich nog meer uit over de huidige trainer, van wie het contract nog tot 2022 loopt. “Ik beoordeel Koeman op de dingen die hij goed doet. En mij is ter ore gekomen dat ze in de kleedkamer heel blij met hem zijn, vooral omdat hij duidelijk zegt wat hij vindt en wat hij wil.” Koeman en Laporta kennen elkaar alleen van enkele evenementen waar ze toevallig beiden waren.

Laporta wil de dagelijkse leiding over de hele voetbalpoot van de club in handen geven van Mateu Alemany, oud-voorzitter van Real Mallorca én eerder algemeen directeur van voetbalclub Valencia. Onder hem komt dan een technisch secretaris te staan. Een functie waarvoor Laporta Jordi Cruijff (47) op het oog heeft, al wilde hij dat gisteren nog niet bevestigen. Jordi is op dit moment trainer bij Shenzhen in China en zou volgens radiozender RAC1 snel in Barcelona worden verwacht.

Cruijff ontkende vanuit China dat hij op weg is naar Barcelona. “Tot nu toe heb ik nog geen enkel contact met FC Barcelona gehad en alles wat er gebeurt zal nooit zonder toestemming van de Shenzhen Kaissa Group zijn. Woensdag zal ik gewoon hier op het trainingsveld staan.”

Bij de viering van de verkiezingswinst, zondag om middernacht, hadden Laporta en zijn team een bijzondere geste voor de vader van Jordi, die deze maand vijf jaar geleden overleed. De mondkapjes van Laporta en zijn mensen waren oranje en droegen het nummer 14.

Onmogelijke opgave

Ook in zijn toespraak refereerde de nieuwe preses aan Johan Cruijff, met wie hij goed bevriend was. “Hij inspireert ons in alle beslissingen die wij nemen,” zei Laporta geëmotioneerd, terwijl hij om een applaus voor de vroegere nummer 14 vroeg. Tijdens het vorige voorzitterschap van Laporta, van 2003 tot 2010, benoemde hij Cruijff tot erevoorzitter, een functie die de Amsterdammer onder diens opvolger Sandro Rosell neerlegde.

Vandaag reist Laporta met zijn club mee naar Parijs, waar de Catalanen voor de haast onmogelijke opgave staan om de 4-1 nederlaag tegen Paris Saint-Germain ongedaan te maken. En intussen zal hij vooral moeten proberen FC Barcelona er weer financieel bovenop te krijgen. Om te beginnen onderhandelt hij met de banken over een speciaal krediet om in elk geval de salarissen te kunnen betalen. Daarnaast laat hij een accountant een grondige analyse van de financiële situatie van de club maken.

Meer over