Plus

Fabio Jakobsen sprint naar Europese titel op de weg

Fabio Jakobsen heeft bij de Europese kampioenschappen wielrennen in München de wegrace bij de mannen gewonnen. De koers over 207 kilometer eindigde in een massasprint, waarin Jakobsen duidelijk de sterkste was.

ANP
Met overmacht verslaat Fabio Jakobsen de Fransman Arnaud Démare (rechts). Beeld AFP
Met overmacht verslaat Fabio Jakobsen de Fransman Arnaud Démare (rechts).Beeld AFP

Veel lof was er voor Danny van Poppel, eveneens een sprinter, die zich volledig opofferde voor de kansen van Jakobsen. Als zogenoemde ‘lead-out’ bracht hij Jakobsen, kopman van de Nederlandse ploeg, naar het wiel van de Belg Tim Merlier, om daarna zelf nog vierde te worden. “Ik heb het gedaan vanuit de slipstream van Danny en dankzij perfect werk van de ploeg,” zo dankte de winnaar zijn door bondscoach Koos Moerenhout bijeengebrachte landgenoten, die normaal voor verschillende ploegen rijden. “Het zijn allemaal profs, ze waren gemotiveerd en ze wisten dat ik hier kon winnen.”

Voor Jakobsen was het opnieuw een overwinning in een seizoen waarin hij volledig hersteld blijkt van de zware val in de Ronde van Polen in 2020. Dat herstel was al ingezet in de Ronde van Spanje van vorig jaar, waarin hij drie ritten won. Dit jaar volgden al twaalf overwinningen, met een rit in de Tour de France als uitschieter.

De koers om de Europese titel, met een omloop in en rond München, leverde tot de slotkilometers weinig spektakel op. De Zwitser Silvan Dillier en de Oostenrijker Lukas Pöstlberger reden lang vooruit en de Duitse publieksfavoriet Pascal Ackermann schakelde zich uit door een val over een pootje van een hek. Het kwam als verwacht op sprinten aan, al probeerde de Zwitser Stefan Bissegger in de slotkilometers nog weg te rijden.

De controle van de landen met sprinters was echter te groot en Jakobsen rondde het door de Nederlandse ploeg goed voorbereide karwei perfect af. Daarmee werd hij bij de mannen de eerste Nederlandse wielrenner die zich Europees kampioen op de weg mag noemen.