Nieuws

F1-coureur Alonso volgt Vettel op bij Aston Martin

Formule 1-coureur Fernando Alonso volgt volgend seizoen Sebastian Vettel op bij Aston Martin. De Britse renstal maakt bekend dat de Spanjaard een meerjarig contract heeft getekend.

Het Parool
Fernando Alonso en Sebastian Vettel. Beeld ANP/EPA
Fernando Alonso en Sebastian Vettel.Beeld ANP/EPA

Alonso (41) komt sinds vorig jaar uit voor het team Alpine F1. In 2005 en 2006 werd hij bij Renault wereldkampioen. Daarna reed de Spanjaard voor Ferrari en McLaren, totdat hij eind 2018 afscheid nam. Twee jaar later keerde hij terug in de formule 1.

Vettel (35) maakte afgelopen week bekend dat hij na dit seizoen stopt met de formule 1. De Duitse viervoudig wereldkampioen komt sinds vorig jaar uit voor Aston Martin. Voordien reed hij voor Red Bull en Ferrari.

“Dit team heeft duidelijk de energie en toewijding om te winnen en is op dit moment een van de spannendste teams in de Formule 1,” zei Alonso over de renstal van de Canadees Law­rence Stroll, de vader van de andere Aston Martincoureur Lance Stroll. “Ik ken Lawrence en Lance al heel lang en het is overduidelijk dat ze de ambitie en passie hebben om te slagen in de formule 1.”

Tiende in WK-stand

Alonso zegt dat hij de renstal heeft zien groeien. “Niemand in de formule 1 laat op dit moment meer visie en toewijding om te winnen zien. Ik heb nog steeds de honger en ambitie om vooraan mee te strijden en wil onderdeel zijn van een organisatie die wil leren, ontwikkelen en slagen. Ik wil weer winnen en moet daarom deze kans grijpen.”

Voor renstaleigenaar Stroll is Alonso altijd een winnaar geweest. “Het was een logische stap om hem uit te nodigen onderdeel te worden van de ontwikkeling van dit winnend team. We kwamen er snel achter dat we dezelfde ambities en waarden hebben.”

Alonso heeft dit seizoen 41 punten verzameld, waarmee hij tiende staat in de door Max Verstappen aangevoerde WK-stand. Zijn beste uitslag is de vijfde plaats, in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Vorig jaar haalde Alonso bij de GP van Qatar het podium met een derde plaats.