Eva de Goede is hockeyster van het jaar

Hockeyster Eva de Goede is door de wereldhockeybond FIH gekozen tot beste speelster van het jaar 2018. De Goede, die uitkomt voor Amsterdam, werd vorig jaar met Oranje wereldkampioen in Londen.

ANP
Hockeyster Eva de Goede (links) in actie voor Nederland. Beeld anp
Hockeyster Eva de Goede (links) in actie voor Nederland.Beeld anp

Ze kreeg de meeste stemmen in een wereldwijde online-verkiezing onder fans. Ook de spelers en speelsters van alle nationale teams konden hun voorkeur kenbaar maken.

Ook Xan de Waard en Lidewij Welten waren genomineerd. Bondscoach Alyson Annan werd gekozen tot beste vrouwencoach.

De Goede is de vijfde Nederlandse hockeyster die de prijs ontvangt. Maartje Paumen (2011 en 2012), Ellen Hoog (2014), Welten (2015) en Naomi van As (2016) gingen haar voor.

Billy Bakker
Annan was eerder in 2017 al 'Female Coach of the Year'. Haar team bleef het hele jaar ongeslagen wat ook leidde tot de winst in China van de allerlaatste Champions Trophy. De geboren Australische, bondscoach van Oranje sinds 2015, werd afgelopen jaar in haar moederland benoemd tot Legend van de Hockey Australia Hall of Fame.

Bij de mannen ging de titel voor het tweede jaar op rij naar Arthur van Doren, die met België ten koste van Oranje de wereldtitel veroverde. De Nederlander Billy Bakker was ook genomineerd, net als zijn teamgenoot Pirmin Blaak die de titel beste doelman van het jaar naar de Belg Vincent Vanasch zag gaan.

De Belgische bondscoach Shane McLeod werd de beste mannencoach.

Meer over