Ernest Faber tot einde seizoen trainer van PSV

Ernest Faber (48) is tot het einde van het seizoen de nieuwe trainer-coach van PSV. Het hoofd jeugdopleidingen van de club heeft de nodige ervaring als hoofdtrainer en verruilt in ieder geval tijdelijk zijn functie.

Rik Elfrink
Ernest Faber in 2018, met Mark van Bommel op het trainingsveld. Beeld ANP
Ernest Faber in 2018, met Mark van Bommel op het trainingsveld.Beeld ANP

Faber neemt de functie over van Mark van Bommel die maandagochtend is ontslagen bij de Eindhovenaren na de 3-1 nederlaag tegen Feyenoord. Ruud Hesp en Boudewijn Zenden worden de assistenten van Faber. De assistenten van Van Bommel, Reinier Robbemond en Jurgen Dirkx, verlaten per direct de club. Ook voor Bert van Marwijk, die een achtergrondrol vervulde bij PSV en de schoonvader is van Van Bommel, is geen plaats meer.

Faber had eerder FC Eindhoven, NEC en FC Groningen onder zijn hoede. Bij de Groningers leefde hij in onmin met de technisch directeur Ron Jans en vertrok hij na twee seizoenen en keerde hij terug bij PSV, waar hij hoofd jeugdopleiding werd.

PSV-directeur: een van moeilijkste besluiten ooit

Het wegsturen van Mark van Bommel als trainer van PSV is een van de moeilijkste beslissingen die Toon Gerbrands in zijn lange loopbaan in de sportwereld heeft moeten nemen. “De andere beslissingen die ik in andere tijden heb genomen, hadden niet deze impact qua uitstraling. Dan kun je wel zeggen: daar word je voor betaald. Maar we hebben met mensen te maken. Dat is heftig.”

De nederlaag bij Feyenoord gaf uiteindelijk de doorslag bij de leiding van PSV. Gerbrands: “Ik denk dat wij er alles aan hebben gedaan om het tij te keren. Wat tegen ons werkte waren de harde cijfers en de resultaten. Er komt een moment dat wij denken: dit is PSV-onwaardig. Je probeert heel lang te steunen en te helpen. Totdat je denkt het belang van PSV gaat uit boven het belang van Mark van Bommel. Dan moet je een beslissing nemen. Die vind ik wel pijnlijk. We hebben er met elkaar alles aan gedaan.”

Meer over