Eriksen half jaar na hartstilstand aan de slag in Premier League

Christian Eriksen heeft, ruim een half jaar nadat hij op het veld werd getroffen door een hartstilstand, een nieuwe club gevonden. De 29-jarige Deen tekende bij het Engelse Brentford een contract dat loopt tot het einde van het seizoen, bevestigt de club.

Het Parool
Christian Eriksen kreeg op het afgelopen EK een hartstilstand in het duel met Finland. Daar is hij inmiddels goed van hersteld. Beeld Pool via REUTERS
Christian Eriksen kreeg op het afgelopen EK een hartstilstand in het duel met Finland. Daar is hij inmiddels goed van hersteld.Beeld Pool via REUTERS

Eriksen kreeg op het afgelopen EK een hartstilstand in het duel met Finland. Hoewel hij daar goed van herstelde, mocht hij niet meer in de Serie A bij Internazionale spelen, vanwege zijn defibrillator. De Deen moest zijn contract bij de Italiaanse kampioen ontbinden, waarna hij transfervrij op zoek mocht naar een nieuwe club.

Dat is nu dus Brentford geworden, waar hij de Deense coach Thomas Frank treft. Eriksen en Frank werkten al samen bij de Deense jeugdelftallen. “Ik kijk ernaar uit om weer met Christian samen te werken. Het is alweer een tijdje geleden dat ik hem voor het laatst heb gecoacht en sindsdien is er veel gebeurd. Christian was toen 16 en is uitgegroeid tot een van de beste middenvelders in de Premier League. (...) Hij heeft zeven maanden niet met een team getraind, maar heeft veel in zijn eentje gedaan. Hij is fit, maar we zullen hem matchfit moeten zien te krijgen.”

Jong Ajax

De Deen trainde onlangs mee bij het Jong Ajax van John Heitinga om aan zijn conditie te werken. Het voelde voor hem als thuiskomen, bij de club waar hij tussen 2008 en 2013 onder contract stond. ‘Alle faciliteiten zijn hier beschikbaar en met Jong Ajax kan ik op een hoog niveau in een groep trainen.’

Eriksen hoopt op een plek in de Deense selectie voor het WK in Qatar. Hij denkt dat zijn hart geen obstakel meer voor vormt, zei hij begin deze maand. “Fysiek is de vorm weer uitstekend, dus ik moet vooral weer ergens gaan spelen om aan te tonen dat ik mijn niveau kan halen. Ik wil de wereld laten zien dat wat op het EK gebeurde een incident was. Iets eenmaligs.”

Phil Giles, technisch directeur bij Brentford, is euforisch over de nieuwe aanwinst: “Het is fantastisch dat hij nu bij ons is. Natuurlijk was het proces van het aantrekken van Christian langer dan bij de meeste transfers. Ik begrijp dat veel mensen vragen hebben over het proces. Om de medische vertrouwelijkheid van Christian te respecteren, gaan we niet in op details. Fans van Brentford kunnen er zeker van zijn dat we aanzienlijke zorgvuldigheid hebben betracht om ervoor te zorgen dat Christian in de best mogelijke vorm is om terug te keren naar competitief voetbal.”

Momenteel verblijft Eriksen nog steeds in Nederland. Deze week traint hij nog niet mee in Engeland, omdat hij onlangs zijn coronavaccinatie heeft gekregen en nog enkele dagen moet wachten voordat hij naar Engeland mag reizen.

Meer over