Plus

Epke Zonderland: ‘Het lichaam is een beetje op’

Het had een droomafscheid moeten worden van een sporticoon, maar Epke Zonderland kwakkelt naar het einde. ‘Als ik in Tokio de finale haal, zou dat heel bijzonder zijn’

Rik Spekenbrink
Epke Zonderland tijdens het EK in Basel, afgelopen april. Beeld AP
Epke Zonderland tijdens het EK in Basel, afgelopen april.Beeld AP

De ochtend nadat in Tokio de olympische vlam wordt ontstoken, begint Epke Zonderland (35) in het Ariake turnstadion aan zijn kwalificatiewedstrijd. Het kan zomaar zijn dat Nederland die zaterdagochtend wakker wordt met het nieuws dat de laatste wedstrijd van de populaire Nederlandse atleet op een domper is uitgelopen. Er moet een klein wonder gebeuren de komende twee weken wil Zonderland zich in Japan plaatsen voor de finale, zo vertelde hij gisteren op een persmiddag van de turnbond. “Het lichaam is een beetje op,” bekende de olympisch kampioen van 2012 met een kop thee voor zijn neus.

Tot februari van dit jaar ging het juist heel goed. Daarna begon het kwakkelen. “Ik ben vaker niet fit dan wel,” zegt de Fries. “Soms denk ik: nu ben ik er weer. En dan komt er weer een tegenslag. Ik weet ook niet precies wat er aan de hand is, maar ik ben te vaak ziek. Nu ben ik ook weer verkouden.” Als het niet de Olympische Spelen waren geweest, had hij misschien al een streep door deelname gezet. Maar Tokio, een passend einde van een prachtige loopbaan, dat was juist waar hij het de laatste jaren nog voor deed. “Zo’n mooie wedstrijd aan het einde van je carrière, daar wil je graag bij zijn. Alleen wil je dan wel in vorm zijn. Het is jammer dat ik dat niet ben.”

‘Ik geloof dat ik nog een keer boven mezelf kan uitstijgen’

Nu schiet af en toe door zijn hoofd om niet eens af te reizen, zegt hij in eerste instantie. Maar dan: “Nee, ik zal niet snel hier achterblijven, maar ik heb nu niet het niveau mee te doen, het is niet goed genoeg. Doordat ik af en toe een opleving heb, geloof ik dat ik nog een keer boven mezelf kan uitstijgen. Het perspectief is wel anders. Ik moet me zorgen maken over de kwalificatie. Als ik de finale haal, zou dat al heel bijzonder zijn.”

Vroeger, zegt Zonderland, kon hij trainen wat hij wilde. “Hoe ouder ik word, hoe moeizamer het gaat. Het lichaam werkt niet meer mee.” In het jaar voor de oorspronkelijke Spelen van Tokio was hij nog fit en in vorm. Het uitstel van een jaar kon hij er niet bij hebben.

Toch is deze situatie ook een geruststelling. “Er komt een keer een einde aan je carrière. Het is nu duidelijk dat het mooi is geweest. Was ik een paar jaar geleden gestopt, dan had ik mezelf altijd afgevraagd of ik nog een mooie titel had kunnen pakken. Nu weet ik dat die kans klein is. Toen ik me dat realiseerde, ging de druk eraf. Het is ook goed zo. Alleen: ik hou juist wel van een beetje druk.”

Het zit nog in hem, ergens. Het kan nog, zegt Zonderland. “Hopelijk zit het een beetje mee en kan ik een goede wedstrijd turnen. Dan heb ik het niet eens over een finale, maar gewoon een goede oefening neerzetten. Dat is wat ik nu wil.”

Meer over