Entertainer Bolt schittert opnieuw

Berlijn zoog alles van Bolt op. Zijn kolderieke uitspattingen met mascotte Berlino, zijn lange gang langs het publiek om handtekeningen uit te delen. Foto EPA Beeld
Berlijn zoog alles van Bolt op. Zijn kolderieke uitspattingen met mascotte Berlino, zijn lange gang langs het publiek om handtekeningen uit te delen. Foto EPA

BERLIJN - Usain Bolt heeft de atletiekwereld naar een nieuw tijdperk gebracht. De pas 23-jarige Jamaicaan schitterde precies een jaar na zijn adembenemende optreden tijdens de Olympische Spelen van Peking ook weer op de wereldkampioenschappen in Berlijn. ''Ich bin ein Berlino'', stond er op zijn t-shirt na zijn verbazingwekkende wereldrecord op de 200 meter (19,19). Duitsland sloot de nieuwe sprintlegende diep in het hart.

Net als in Peking veroverde Bolt drie titels, alleen zaterdagavond lukte het hem niet met zijn collega's Steve Mullings, Michael Frater en Asafa Powell om ook hun mondiale toptijd van Peking op de 4x100 meter (37,10) nog eens aan te scherpen. Ook Bolt is geen machine. De entertainer was moe. In acht dagen WK had hij alleen maandag een vrije dag gehad.

Overal waar Bolt verscheen in Berlijn was het feest. Op de mediabijeenkomst voor aanvang van het toernooi, de persconferenties na zijn wereldtitels en -records, in het fastfoodrestaurant waar hij zich meldde na zijn wereldrecord op de 100 meter (9,58) en op de momenten dat hij in het karakteristieke Olympia Stadion zijn benen moest laten spreken tijdens de wedstrijden. Buitenaards, was de conclusie van zo'n beetje iedereen die hem een week lang aan de gang zag in de Duitse stad. Superlatieven schoten te kort om zijn prestaties te beschrijven. ''Ik heb er van genoten'', zei de sprintkoning uit het land met slechts 2,7 miljoen voor het merendeel arme bewoners.

Berlijn zoog alles van Bolt op. Zijn kolderieke uitspattingen met mascotte Berlino, zijn lange gang langs het publiek om handtekeningen uit te delen. Alles lijkt bij hem vanzelf te gaan. De Jamaicaan speelt met tegenstanders, tijden en het publiek, dat in de Jamaicaan een nieuwe held heeft gevonden. Bolt doet normaal, geniet van alles en grapt en grolt als er een camera in de buurt staat. Niets lijkt hem uit zijn ritme te halen. Vrijdag zongen bijna 50.000 mensen Happy Birthday voor de huldiging van de medaillewinaars op de 200 meter. Bolt stelde het gebaar op zijn 23e verjaardag meer dan op prijs.

Natuurlijk kenden de negen dagen atletiek in Berlijn meer hoogtepunten. De niet eerder vertoonde en imposante dubbel van Kenenisa Bekele op de 5000 en 10.000 meter, het wereldrecord van kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk, de wereldtitel van de geblesseerde polsstokhoogspringer Steve Hooker die in de finale slechts twee pogingen deed, de verspringtitel van de Amerikaan Dwight Phillips, de onverwachte ondergang van polsstokhoog-koningin Elena Isinbajeva. Alles verbleekte echter bij het optreden van Bolt. ''Ik kwam hier om goud te winnen en te laten zien dat Peking vorig jaar geen geintje was. Ik ga nu proberen het seizoen zonder blessures af te maken en ga dan richting strand en nachtclubs. Ik wil feesten'', zei de man die als eerste in de historie de wereld- en olympische titels en de wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 in handen heeft.

Een probleem moet de jonge Jamaicaan echter nog oplossen. De burgemeester van Berlijn schonk hem een origineel deel van de Berlijnse Muur, die de stad tot 1989 in twee delen verscheurde. Bolt vond het schitterend tot hij achter de ware afmeting van dat 'deeltje' kwam. Het stukje Muur weegt 2,7 ton, is 3,60 meter hoog en 1,20 meter breed. ''Tsja, ik weet nog niet wat ik daarmee ga doen'', klonk het oprecht verbaasd. (ANP)

Meer over