Engelse topclubs verslaafd aan 'financiële doping'

Abramovich (rechts) is een van de miljardairs die een Engelse topclub in handen heeft. Foto EPA/Andrew Gombert Beeld
Abramovich (rechts) is een van de miljardairs die een Engelse topclub in handen heeft. Foto EPA/Andrew Gombert

DEN HAAG/LONDEN - Manchester United, Liverpool en Chelsea maken zich schuldig aan het gebruik van 'financiële doping'. Een parlementaire onderzoekscommissie in Engeland heeft zich gisteren in een rapport kritisch uitgelaten over de grote schuldenlast van de Britse voetbalclubs. De politici pleiten voor een streng licentiesysteem en willen overnames door miljardairs moeilijker maken.

Voetbalbestuurders moeten een einde maken aan 'het lenen van belachelijke hoeveelheden geld', zegt de 'All Party Parliamentary Football Group'. De commissie deed een jaar lang onderzoek naar de staat van het Engelse voetbal.

De clubs moeten volgens commissievoorzitter Alan Keen, parlementslid voor de Labor-partij, lering trekken uit de financiële crisis. ''De financiële wereld heeft het afgelopen jaar een harde les geleerd als het gaat om risicovol zakendoen. Er is een groot gevaar dat Engelse clubs dezelfde kant opgaan. Er moet nú corrigerend worden opgetreden tegen de zwakke leiding en de financiële onbalans in het voetbal.''

De kritiek van de parlementaire commissie richt zich vooral op de eliteclubs in de Premier League. In het rapport staan 27 adviezen voor reorganisatie van het Engelse profvoetbal. Zo moet er een licentiesysteem komen, dat er voor zorgt dat nieuwe eigenaren een club na de overname niet volhangen met schulden en dat clubs verbiedt meer geld uit te geven dan ze binnenhalen.

Keen: ''Ons rapport bevat stevige maatregelen voor een beter voetbalbestuur en tegen de financiële doping, waarbij snel succes gekocht wordt, ten koste van stabiliteit op de lange termijn.'' (GPD)

Roman Arkadjevitsj Abramovitsj, Russische oliemiljardair en eigenaar van Chelsea. Foto EPA Beeld
Roman Arkadjevitsj Abramovitsj, Russische oliemiljardair en eigenaar van Chelsea. Foto EPA
Meer over