PlusAchtergrond

En wanneer fietsen de vrouwen weer?

De mannen hebben een nieuwe wielerkalender. Over de vrouwen bleef het opvallend stil vanuit de UCI.

Arjan Schouten
Anna van der Breggen tijdens de WK wielrennen, in 2019. Beeld AFP
Anna van der Breggen tijdens de WK wielrennen, in 2019.Beeld AFP

Nieuwe data voor de Tour en in conceptvorm voor de Vuelta en Giro. Triomfantelijk kwamen UCI en ASO met het plan voor een overvolle wielerherfst. De Dumoulins, Valverdes en Sagans van deze wereld, we kunnen maandenlang niet om hen heen als er eind augustus weer gefietst mag worden. Maar wanneer Annemiek van Vleuten, Marianne Vos of Anna van der Breggen weer in actie komt? Dat weet niemand.

Over de vrouwenkalender werd niets gecommuniceerd. “Nou, dat mag toch geen verrassing heten,” reageert Iris Slappendel. De oud-renster, nu actief namens vrouwenvakbond The Cyclists’ Alliance, bood haar hulp aan bij het herplannen van de vrouwenkalender. Meermaals benaderde ze de UCI, maar ook zij wacht net als alle vrouwen nog op antwoord. “En dat leidt tot frustraties bij rensters,” merkt Slappendel. “Er wordt helemaal nergens over vrouwen gesproken. Alsof we een soort after­thought zijn.”

Olympisch kampioene Anna van der Breggen noemt de communicatie van UCI en ASO ‘opvallend en teleurstellend’. “Ik weet wanneer de NK’s en WK’s zijn, verder niets. De herplaatsing van onze klassiekers? Onze grote etappekoersen? Wij vrouwen moeten nu maar aannemen dat het ook voor ons komt, dat ze ermee bezig zijn.”

Desastreus

Dat stelt de renster van Boels-Dolmans, die morgen 30 wordt, toch teleur, na jaren waarin ze zo veel positief zag veranderen voor het vrouwenwielrennen. “Het ging echt goed de laatste tijd, maar met zoiets wordt toch weer duidelijk hoe de verhoudingen nog altijd liggen,” aldus Van der Breggen.

Dat herkent Slappendel maar al te goed. “Het draait altijd eerst om het wegwielrennen voor de mannen, daar wordt het meest aan verdiend. Trouwens, ook mountainbike en BMX hebben nog geen kalender.”

In het ergste geval wordt er heel 2020 niet meer gefietst. Desastreus, voor peloton en wedstrijdorganisaties. “De vrouwenploegen zijn het gewend met kleine budgetten rond te komen, rensters ook. Maar er zit daar ook minder vet op de botten dan bij de mannen. Dus bestaat je ploeg straks nog? Moet je salaris inleveren? Krijg je nog wel een contract, als je je nergens hebt kunnen laten zien? Die vragen spelen nu.”

 
Meer over