Emotionele zege voor Havik in Amsterdam

Niki Terpstra en Yoeri Havik hebben zaterdagavond de 22e editie van de Zesdaagse van Amsterdam op hun naam gebracht. De Noord-Hollandse wielrenners begonnen als derde in de algemene rangschikking aan de laatste klussen. Ze werkten zich naar de top door tweede te worden in de koppelkoers en vervolgens in de supersprint de 300-puntengrens te overschrijden. Dat leverde hun de gewenste bonusronde op en de eerste plaats. Die werd in de afsluitende jacht met succes verdedigd.

Yoeri Havik. Beeld pro shots
Yoeri Havik.Beeld pro shots

Terpstra en Havik werden bij de huldiging geflankeerd door het Belgisch-Nederlandse koppel Jasper De Buyst/Pim Ligthart (tweede) en de Duits-Nederlandse combinatie Leif Lampater/Nick Stöpler.

Voor Havik was de zege bijzonder. Zijn opa Cees Stam, al jaren actief op de wielerbanen als gangmaker, raakte eerder deze week door een val tijdens een dernyrace zwaargewond. Stam was tijdens die race de gangmaker voor Havik. Zijn toestand is nog steeds kritiek.

Mede door de zware crash van Stam kreeg de zege voor Havik een bijzondere waarde. 'We hebben het gedaan! De Zesdaagse van Amsterdam winnen met Niki. Dit was het beste dat we konden doen nadat ik heb besloten door te gaan. Nu duimen voor mijn opa', liet de renner via Twitter weten.

Niki Terpstra. Beeld epa
Niki Terpstra.Beeld epa
Niki Terpstra op een archieffoto. Beeld pro shots
Niki Terpstra op een archieffoto.Beeld pro shots
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over