Plus

Elk kwartier een ijssok onder je shirt: hoe houden Tourrenners het vol in de hitte?

Taco van der Hoorn nam thuis al gloeiend hete baden na de trainingen, ter voorbereiding op de hitte. Beeld BELGA
Taco van der Hoorn nam thuis al gloeiend hete baden na de trainingen, ter voorbereiding op de hitte.Beeld BELGA

In Carcassonne, de finishplaats van de Tour zondag, wordt het veertig graden. Hoe kunnen renners dan nog presteren? ‘Op een bepaald moment neemt je lichaam het vocht niet meer op.’

Daniël Dwarswaard

Als Taco van der Hoorn na een trainingsrit in aanloop naar deze Tour thuiskwam, maakte hij vrijwel direct een gloeiend heet bad klaar. Niet dat Van der Hoorn daar zin in had, maar het hoorde bij de voorbereiding op zijn eerste Tour de France. “Je lichaam vast laten wennen aan hoge temperaturen, zodat het lijf straks niet ineens denkt: wat gebeurt er nu? Door de start met regen in Kopenhagen is het wel een beetje weggezakt, maar je verliest het nooit helemaal.”

De Nederlander Aike Visbeek is performance manager bij Intermarché-Wanty-Gobert, de Belgische ploeg van Van der Hoorn. “We hebben voor elke etappe een voedings- en hydratatiestrategie,” zegt Visbeek.

“Daar staat precies in waar en wanneer een renner moet eten en drinken. Dat is een rekenmodel dat door onze voedingsdeskundigen en wetenschappers wordt gemaakt, en waar ook de temperatuur in wordt meegenomen. Op een warme dag drinken de renners meer, maar ook niet extreem veel meer. Op een bepaald moment neemt je lichaam niets meer op.’’

Twee keer per dag wegen

Van der Hoorn en ploegmaten staan elke ochtend en elke avond op de weegschaal, om te controleren of ze toch niet te veel vocht verliezen. “Ik merk wel dat het de renners rust geeft,” zegt Visbeek. “Ze weten precies: voor deze berg pak ik twee bidons aan, daar eentje. We werken het hele jaar al met dit systeem. Dat vergt flink wat organisatie vanuit de auto en bij de verzorgers, maar het werkt wel.”

Voor Nils Eekhoff van Team DSM worden temperaturen richting de veertig graden nieuw. “Ik heb wel eens in Qatar gekoerst. Daar was het ook goed warm, maar daar hoef je geen bergen op hè. Ik ben er niet echt bang voor, maar het maakt de Tour, die toch al heel zwaar is, wel tot een extra uitdaging.”

Om zichzelf te koelen, zweert Eekhoff bij de zogenoemde ‘ijssok’: een met ijsblokjes gevulde kous die je onder het wielershirt doet. “Die smelten langzaam en dan voel je het koude water over je lijf gaan. Na een halfuurtje is al het ijs gesmolten en moet je de volgende sok eigenlijk alweer hebben. Als het echt veertig graden wordt, zal het wel sneller gaan, vrees ik. Een kwartiertje.”

Koelvesten

Bij Jumbo-Visma werken ze met koelvesten. Bij extreme hitte dragen de renners die ’s ochtends als ze het stukje moeten fietsen van de teambus naar het podium, waar de renners worden voorgesteld aan het publiek in de startplaats – en na de presentatie gaan de vesten direct weer aan.

Het ‘extreme weather protocol’ van wielerunie UCI schrijft voor dat er wordt ingegrepen bij extreem weer, bijvoorbeeld bij sneeuwval of hitte. Etappes kunnen dan worden ingekort. Visbeek: “Op dat punt zijn we zeker nog niet. Het vergt wel wat flexibiliteit van de jury. Dat renners bijvoorbeeld ook in de laatste kilometers van de etappe nog drinken mogen aanpakken, gaat al helpen. Dat mag normaal niet.”

Volgens sprinter Fabio Jakobsen van Quick-Step Alpha Vinyl is het verstandig om de fictieve begrenzer erop te zetten. “Meer bezig zijn met koelen dan met wattages trappen. Als je dat niet doet, kom je jezelf tegen. Je moet vooral ook niet vergeten goed te blijven eten. We zijn allemaal al een paar jaar prof, maar je wordt toch steeds weer getest. Als ik goed blijf drinken, blijft ook het motortje wel draaien.’’

Meer over