PlusVoorbeschouwing

EK baanwielrennen: een goed meetmoment voor de top

De EK baanwielrennen beginnen woensdag in Apeldoorn. De absolute top meldt zich, inclusief alle grote Nederlandse namen. Wat kunnen we verwachten?

Jesse van Someren
Harrie Lavreysen verslaat Jeffrey Hoogland in de finale van de individuele sprint tijdens het WK in het Poolse Pruszków in maart van dit jaar. Beeld Cor Vos
Harrie Lavreysen verslaat Jeffrey Hoogland in de finale van de individuele sprint tijdens het WK in het Poolse Pruszków in maart van dit jaar.Beeld Cor Vos

Voor de wereldtop in het baanwielrennen draait het de komende negen maanden maar om één ding: de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse baanploeg wil daar beter scoren dan drie jaar geleden in Rio, waar Elis Ligtlee voor de enige gouden medaille zorgde.

Vóór Tokio staan eind februari volgend jaar ook nog de WK in Berlijn op het programma. Kortom: de EK van komende dagen heeft aan prestige ingeleverd, maar is ook een goed meetmoment.

Olympische fiets

Jarenlang werkte fietsfabrikant Koga aan een nieuwe baanfiets voor de Nederlandse wereldtop. Medio mei was daar het eindresultaat, een fiets die onder anderen de teamsprinters aan een gouden medaille in Tokio moet gaan helpen. Uit eerdere testen van Koga bleek al dat de nieuwe Olympische fiets een halve seconde tijdwinst op de teamsprint op zou kunnen leveren. Harrie Lavreysen, onderdeel van het team dat eerder dit jaar wereldkampioen werd op de sprint, was toen al buitengewoon positief: “Met deze fiets hadden we nu het wereldrecord gehad.” Vanaf woensdag zien we de fiets, die komende zaterdag pas een naam krijgt, voor het eerst in actie op het grote podium.

Wereldkampioenen in de buurt

We zien in Apeldoorn genoeg wereldkampioenen aan de start. Eerder dit jaar behaalde de equipe maar liefst zes gouden medailles tijdens de WK in Pruszków, Polen. Zo werd Harrie Lavreysen wereldkampioen sprint en deed hij dat met landgenoten Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli dunnetjes over op de teamsprint. Laatstgenoemde was eveneens de beste op de keirin, Jan-Willem van Schip mocht zich wereldkampioen puntenkoers noemen. Bij de vrouwen waren er twee gouden medailles voor Kirsten Wild. Een daarvan won ze op het omnium, de andere in de koppelkoers met Amy Pieters. Ruim een jaar geleden op de EK in Glasgow behaalde Nederland vijf Europese titels. Wild was goed voor twee gouden medailles.

Bij de mannen reden Hoogland, Büchli en het sprintteam naar Europese titels.

Terug in Apeldoorn

Apeldoorn was begin maart vorig jaar nog het decor van de WK baanwielrennen. De Nederlandse equipe was destijds goed voor twaalf medailles, waarvan vijf keer goud. Vooral Kirsten Wild bewaart goede herinneringen aan de WK in in eigen land. Met wereldtitels op de scratch, de puntenkoers en het omnium pakte de dinsdag 27 jaar geworden Wild drie gouden medailles in eigen land. Bij de mannen zorgden Jeffrey Hoogland en wederom het sprintteam (Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli) voor de regenboogtruien.

Nederlandse ploeg

Vrouwen Shanne Braspennincx, Mylene de Zoete, Kyra Lamberink, Amy Pieters, Amber van der Hulst, Steffie van der Peet, Kirstie van Haaften, Laurine van Riessen, Bente van Teeseling en Kirsten Wild.

Mannen Theo Bos, Matthijs Büchli, Roy Eefting, Yoeri Havik, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee, Roy Pieters, Wim Stroetinga, Roy van den Berg en Jan-Willem van Schip.

De EK beginnen vanmiddag vanaf 14.30 uur met kwalificaties voor de teamsprint en de ploegenachtervolging, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Het complete programma van de EK baanwielrennen is te vinden op www.ekbaanwielrennen.nl.

Meer over