PlusInterview

Eigenaar kleinste wielermuseum ter wereld zoekt ‘truitjes met een verhaal’

Gordon Tiemstra kijkt donderdag met grote belangstelling naar de presentatie van het parcours van de Giro d’Italia. De eigenaar van het kleinste wielermuseum ter wereld heeft een voorliefde voor het land, de renners en de shirtjes.

Thomas Sijtsma
Gordon Tiemstra in zijn World’s Smallest Cycling Museum.  Beeld Lin Woldendorp
Gordon Tiemstra in zijn World’s Smallest Cycling Museum.Beeld Lin Woldendorp

Gordon Tiemstra (31) staat in zijn ­museum: een kamer van 6 vierkante meter in zijn bovenwoning, niet ver van het Leidseplein, die is volgestouwd met wielertruitjes. Zijn vrouw is niet altijd even blij met zijn ver­zamelwoede. “Tegen haar zeg ik dan maar dat de helft ook van haar is en dat deze hobby minder erg is dan een drugsverslaving.”

Iedereen met een museumjaarkaart krijgt gratis toegang tot zijn World’s Smallest Cycling Museum, alle andere geïnteresseerden trouwens ook. Al toont hij de stukken het liefst online. Het zijn zeker driehonderd shirtjes, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit, zegt hij.

Ingepakt tegen de motten

Tiemstra koopt geen grote partijen op, maar zoekt in de krochten van het internet naar bijzondere shirts. Het is misschien ook geen toeval dat hij zijn vrouw ontmoette via Marktplaats.

“Ik zoek truitjes met museale waarde, met een verhaal,” zegt Tiemstra. De eigenaar, conservator, onderzoeker, klusjesman, suppoost en bewaker van het museum wijst naar de ­regenboogtrui van Gerrie Knetemann, het gesigneerde tijdritpak van Tom Dumoulin en voormalige eigendommen van Dylan Groenewegen, Niki Terpstra en Bauke Mollema.

De oude wollen truitjes, onder andere van Joop Zoetemelk, onder het plafond van koerspetjes, heeft hij tegen motten ingepakt met plastic. Het gordijn voor het raam is in vier jaar niet geopend. “Dan verkleuren de shirts.”

Italiaanse vintage

Tiemstra had vroeger al iets met ­verzamelen. Hij had eerder collecties stripboeken, stenen en sneakers. Die verkocht hij allemaal, hij had geen liefde voor de bezittingen. “Maar dit museum blijft minimaal dertig jaar bestaan,” zegt Tiemstra, die in het ­dagelijkse leven ontwerper is. “Ik heb gevoel voor al mijn truien en houd erg van de sport. De verbinding is sterk. Bovendien ben ik dertig jaar jonger dan mijn verzamelcollega’s, dus ik kan nog lang mee.”

Het liefst heeft hij shirts uit Italië. Tiemstra houdt van het land en van de Giro d’Italia. Hij pakt een shirt van de Italiaanse wielerlegende Francesco Moser, gekocht in een Thaise ­vintagezaak, en een wollen tricot van het befaamde merk Bianchi, door zijn vrouw aangeschaft in het Toscaanse Arezzo nadat ze van Tiemstra het vriende­lijke doch dringende verzoek had ­gekregen het label te controleren op authenticiteit.

“Italië heeft de mooiste renners en ze zitten met de meeste stijl op de fiets,” zegt Tiemstra. “Het landschap is beeldschoon, het eten is heerlijk. Ze beleven het wielrennen anders dan West-Europeanen. En de shirts zijn prachtig. Echt te gek.”

De Giro start op 7 mei in Boedapest. De kans bestaat dat Tiemstra gaat ­kijken om het Italiaanse wielrennen in al zijn schoonheid te bewonderen, net als in 2019 op de Mortirolo en in 2016 bij de tijdrit in Apeldoorn. Hij vergeet die dagen nooit meer. “Ik kan het eigenlijk niet maken tegenover mijn vrouw, maar in Apeldoorn had ik de mooiste dag van mijn leven.”

Meer over