Update

Eerste Nederlandse titel allround voor Bloemen

Ted-Jan Bloemen heeft zich zondag voor de eerste keer in zijn carrière gekroond tot nationaal kampioen allround. De schaatser van het gewest Friesland bleef dankzij een uitstekend optreden op de 10 kilometer zijn rivalen Koen Verweij (2) en Ben Jongejan (3) voor.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Bloemen volbracht de slotafstand in 13.23,90, terwijl Koen Verweij (13.34,55) en Ben Jongejan (13.50,70) beduidend meer tijd nodig hadden.

Bloemen en Verweij plaatsten zich zodoende voor het WK allround, over twee weken in Moskou. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen waren reeds verzekerd van een reis naar de Russische hoofdstad.

Op de 10 kilometer eindigde Mark Ooijevaar als tweede, met een tijd van 13.34,03. Hij speelde in het algemeen klassement echter geen rol van betekenis.

Bloemen slaagde er vandaag in om als eerste gewestelijk schaatser ooit een NK allround op zijn naam te schrijven. Maar juist die andere historische gebeurtenis in wording, de mogelijke Elfstedentocht, overschaduwde die prestatie volledig. Na afloop van de titelstrijd sprak iedereen over de 'tocht der tochten' in plaats van over de nieuwe allroundkampioen.

Aangezien grote namen als Sven Kramer, Jan Blokhuijsen (reeds geplaatst voor WK) en Wouter Olde Heuvel (blessure) zich hadden afgemeld, was op voorhand duidelijk dat het NK allround geen sprankelend toernooi zou worden. Voor iemand als Koen Verweij werd het een verplicht nummertje waar hij zijn WK-ticket moest ophalen om zich vervolgens op de grotere doelen te kunnen focussen.

Toch kreeg de blonde Noord-Hollander het behoorlijk moeilijk. Mede door een materiaaldefect presteerde hij feitelijk vier afstanden lang onder zijn kunnen en moest hij met lede ogen aanschouwen hoe Bloemen het goud veroverde. Na afloop overheerste bij de schaatser van Team Hart de opluchting dat hij in elk geval het startbewijs voor 'Moskou' had veiliggesteld. 'Ik heb hier onder mijn niveau gereden', vond hij. 'Dan kun je er niet tevreden mee zijn. Er moet veel meer in zitten.'

Na een korte terugblik op het NK keek zowel Bloemen als Verweij vooruit naar de naderende Elfstedentocht. Bloemen gaf aan dat hij dat evenement niet wilde missen, waarna Verweij een stap verder ging. De schaatser reed dit seizoen enkele keren op verdienstelijke wijze een marathon en wil ook bij de legendarische wedstrijd over 200 kilometer voorin meedoen. 'Ik ben niet het type die 'm gewoon uitrijd', sprak hij vol bravoure. 'Ik wil in die wedstrijd meedoen.'

15 Jaar geleden schaatste een goede vriend van Verweij's vader, Edward Hagen, vooraan mee. De marathonschaatser had echter geen bril opgezet en moest met 'bevroren' ogen uitstappen. 'De pannenkoek', sprak Verweij quasi-verontwaardigd. Die fout zou hij nóóit maken.

En zo kon het gebeuren dat de twee mannen die zich zondag voor het WK allround in Moskou plaatsten, al openlijk speculeerden over een afmelding ten faveure van de Elfstedentocht. 'Ik wil dat wel eens meemaken', zei kampioen Bloemen. En Verweij: 'Als die Elfstedentocht wordt gehouden, dan ben ik zeker hier. Als mijn ploeg dat niet wil? Nou, dan hebben ze pech.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over