Eerst thuisduel voor Pirates

AMSTERDAM - De honkballers van L&D Amsterdam (Pirates) hebben in de halve finales van de play-offs het thuisvoordeel. Door twee ruime overwinningen tegen HCAW (10-5, 14-2) verzekerde de regerend landskampioen zich van de tweede plaats in de reguliere competitie.

De Pirates hadden dit seizoen een bliksemstart door de eerste acht wedstrijden te winnen. In het vervolg van de competitie liet de ploeg van coach Rikkert Faneyte af en toe een steekje vallen en het spel was zeker verdedigend niet altijd even dominant meer. De eerste plaats in de rangschikking moest daardoor aan Neptunus worden gelaten en pas vorige week werd een plaats in de play-offs definitief veroverd. In het laatste speelweekeinde moest tegen HCAW de tweede plaats worden veiliggesteld en daarmee het thuisvoordeel in de play-offs.

De Pirates lieten tegen de club uit Bussum aanvallend zien klaar te zijn voor de play-offs. Zaterdag op Sportpark Ookmeer sloegen de Amsterdammers tien punten over de thuisplaat. Verdedigend was de ploeg echter niet het hele duel bij de les en daarom kon HCAW de stand een dragelijk aanzien geven: 10-5.

De aanvalskracht van de Pirates werd zondag helemaal bewezen. De ploeg produceerde maar liefst 25 honkslagen en won met 14-2. Een goede generale dus voor de wedstrijden tegen Konica Minolta Pioniers in de halve finales van de play-offs. De Pirates beginnen donderdag met een thuiswedstrijd tegen het team uit Hoofddorp.

Rechtsvelder Bas de Jong, die zondag goed was voor vijf honkslagen, begint vol vertrouwen aan de best-of-five-serie tegen Pioniers. Al beseft hij terdege dat Pirates vooral de concentratie moeten vasthouden om de Holland Series, de strijd om de landstitel, te bereiken.

"In de play-offs moet iedereen, ja zelfs de ballenjongen, bij de les zijn. Alleen dan kunnen we de vorm halen die nodig is om de titel te prolongeren. Ik ga ervan uit dat de ploeg net als vorig jaar in staat is om op het juiste moment te pieken. We hebben daar immers ervaring mee."

In de wedstrijd van zondag was overigens sprake van een opmerkelijke rentree op de Nederlandse velden. Vanwege lichte blessures bij de werpers Nick Stuifbergen en Pim Walsma nam Faneyte geen risico met zijn pitchers en ging de coach zelf de laatste twee innings op de heuvel staan. Hij gooide éénmaal drie slag en kreeg één honkslag tegen. De geblesseerde werpers kunnen zo goed als zeker tegen Pioniers allemaal wel in actie komen. (CURT SIMONS)

Foto Henk Seppen, website: www.henkseppen.denieuwsfoto.nl

Een opmerkelijke rentree: coach Faneyte staat de laatste twee innings zelf op de heuvel. Foto Henk Seppen Beeld
Een opmerkelijke rentree: coach Faneyte staat de laatste twee innings zelf op de heuvel. Foto Henk Seppen
Meer over