PlusAnalyse

Een overwinning op het grootste voetballand ter wereld is niet onmogelijk

Staf en spelers van het Nederlands vrouwen­elftal denken dat ze niet bij voorbaat kansloos zijn tegen de regerend wereldkampioen. ‘Natuurlijk gaan we brutaal zijn.’

Annemarie Postma en Koen van der Velden
Alex Morgan (links) heeft dit WK-toernooi al zes doelpunten en vijf assists op haar naam staan. Vivianne Miedema (rechts) werd dankzij twee doelpunten op dit WK eerste op de lijst van Oranjetopscorers aller tijden. Beeld Getty Images
Alex Morgan (links) heeft dit WK-toernooi al zes doelpunten en vijf assists op haar naam staan. Vivianne Miedema (rechts) werd dankzij twee doelpunten op dit WK eerste op de lijst van Oranjetopscorers aller tijden.Beeld Getty Images

Nederland is morgen tegen drievoudig wereldkampioen en titelverdediger Amerika de underdog, dat valt niet te ontkennen. Toch heerst bij staf en speelsters van Oranje het gevoel dat een overwinning op het grootste voetballand ter wereld niet onmogelijk is. “Er zou sprake zijn geweest van ontzag als zij alle wedstrijden tegen Europese landen met gemak hadden gewonnen, maar dat is niet zo,” zei Merel van Dongen gisteren tijdens een persmoment.

Amerika won in de achtste finale nipt van Spanje dankzij twee penalty’s, het versloeg Frankrijk met één doelpunt verschil en de halve finale tegen Engeland had anders kunnen aflopen als keeper Alyssa Naeher de penalty aan Engelse zijde niet had gestopt. Daarnaast incasseerden zij dit toernooi drie tegendoelpunten, tegenover één bij Nederland.

Dat Nederland tegen Zweden een half uur extra heeft gespeeld en een dag minder rust heeft gehad dan de Amerikanen, zag bondscoach Sarina Wiegman niet als een nadeel. “Winnen geeft ook heel veel energie.”

Het is nog afwachten of Lieke Martens, die het hele toernooi al last heeft van een pijnlijke teen en tegen Zweden in de rust werd gewisseld, zal spelen. Wiegman heeft met Jill Roordwel een prima vervanger.

Cruciale twintig minuten

Over een tactisch plan liet de bondscoach gisteren weinig los. “Natuurlijk gaan we brutaal zijn,” zei ze. Het is misschien wel de enige mogelijkheid om de Amerikanen af te schrikken, willen ze niet als een ‘bulldozer’ over Oranje heen walsen, zoals ze dit WK steeds hebben gedaan.

De Amerikanen wisten in al hun wedstrijden in de eerste twaalf minuten te scoren. Als Nederland de eerste twintig minuten doorkomt zonder tegendoelpunten zal het een open wedstrijd worden, met daarin zeker kansen voor Oranje, verwacht Wiegman. “En als het voetballend niet lukt, zullen we de beuk erin gooien.”

Alex Morgan Beeld AFP
Alex MorganBeeld AFP

Alex Morgan (30): de bekendste voetbalster ter wereld en boegbeeld van de VS

Toen ze acht jaar was plakte Alex Morgan een briefje op de koelkast in Diamond Bar, Californië. Haar moeder Pam plukte het papiertje van de deur en las: ‘Hoi mama, ik heet Alex Morgan en ik word profvoetballer.’

Tweeëntwintig jaar later is Morgan de bekendste voetbalster ter wereld en het zelfverzekerde boegbeeld van de regerend wereldkampioen.

Wie in Amerika een blik in een willekeurige kiosk werpt, ziet haar verschijning op de covers van tal van tijdschriften. Op de metrostations van New York City kijken haar ogen forenzen en toeristen vanaf talloze billboards na. In dit land waar het voetbal wordt gedomineerd door vrouwen, kent iedereen haar naam. Morgan is een celebrity van de A-lijst.

Bij het populairste nationale sportteam van de Verenigde Staten, het US Women’s National Team, trad ze bij het WK van 2011 in de voetsporen van grondleggers Mia Hamm en Abby Wambach (met 184 doelpunten topscorer aller tijden), de iconen die het voetbal in Amerika groot hebben gemaakt. Vanwege haar dartele loop noemden teamgenoten haar Baby Horse (veulen), een bijnaam die ze tandenknarsend accepteerde en later van zich afschudde.

Champions League
Morgan doorliep net als haar voorgangers het collegesysteem van de Verenigde Staten, in haar geval aan de Universiteit van Californië in Berkeley. In dat systeem kunnen getalenteerde sporters in aanmerking komen voor een studiebeurs. Bij het vrouwenvoetbal is het het fundament van de voorsprong die de VS heeft op de rest van de wereld.

Morgan kwam tijdens haar studie uit voor de California Golden Bears, het team van de Universiteit van Californië. Na haar studie stapte ze over naar het profvoetbal en sindsdien heeft ze voor tal van Amerikaanse clubs gespeeld. In 2016 tekende ze bij Orlando Pride dat haar meteen verhuurde aan het machtige Olympique Lyon waarmee ze in 2017 de Champions League won.

Morgan voelt zich meer dan alleen een voetbalster, vertelde ze in een coververhaal van het Amerikaanse tijdschrift Time. Als gezicht van het voetbal in de Verenigde Staten neemt ze het stokje over van een generatie voetbalsters die hun sport uitoefenden met beperkte middelen en pleitten voor betere betaling. Toen het Amerikaanse vrouwenteam in maart de nationale voetbalbond aanklaagde wegens het in stand houden van de betalingskloof tussen mannen en vrouwen, stond de naam van Morgan bovenaan de lijst van speelsters die de aanklacht hadden ondertekend.

Ze staat bekend als de best betaalde voetbalster ter wereld, met name dankzij sponsordeals. Naar verluidt zou ze jaarlijks drie miljoen dollar opstrijken.

Morgan werd niet alleen profvoetballer, zoals ze als achtjarige haar moeder had verteld, maar bewees ook dat het vrouwenvoetbal een mooi podium voor bedrijven kan zijn. Onder meer McDonald’s, Coca-Cola en Nike verbonden zich aan de aanvalster.

Kopje thee
Bij het WK in Frankrijk groeide haar naamsbekendheid nog meer: met zes doelpunten (waarvan vijf in de openingswedstrijd tegen Thailand) en drie assists is ze een van de belangrijkste speelsters van het toernooi.

In de halve finale tegen Engeland raakte Morgan in opspraak toen ze haar winnende doelpunt vierde door te doen alsof ze een kopje thee dronk. Arrogant, vonden critici. Terwijl de voetbalwereld er nog over ruziede, werden in Amerika de eerste T-shirts met het beeld gedrukt.

Door: Koen van der Velden

Vivianne Miedema Beeld ANP
Vivianne MiedemaBeeld ANP

Vivianne Miedema (22): leider als het om voetbal gaat, en verder een gesloten boek

Vivianne Miedema zal een wenkbrauw hebben opgetrokken toen ze Alex Morgan in de openingswedstrijd vijf keer zag scoren. Tegen Thailand nota bene. Ja, zo kon zij het ook. Dag gouden bal.

Niet dat Miedema daar heel veel waarde aan hecht. Ze weet wat ze kan en dat heeft ze dit toernooi, haar sterkste tot nu toe, laten zien. Van het aanvallerstrio, waar in de aanloop naar het toernooi zo veel van werd verwacht, bleek ze de stabielste te zijn.

De kritiek dat ze nooit scoort op toernooien, smoorde ze meteen in de tweede wedstrijd tegen Kameroen in de kiem, met twee rake ballen. Het leverde haar bovendien de eerste plaats op op de lijst van Oranjetopscorers aller tijden. Ze vierde die mijlpaal met een koprol, maar dat was omdat ze dat haar jongere broer Lars had beloofd – het was absoluut eenmalig, verzekerde ze.

Normaal gesproken juicht ze juist altijd ingetogen – dat doet ze uit respect voor de tegenstanders, zegt ze. Voor haar dus geen symbolisch gebaar morgen, mocht ze tegen Amerika scoren.

Met een doelpunt in de kwartfinale tegen Italië, een perfect getimede kopbal, toonde ze wederom haar klasse. De souplesse, de feilloze balcontrole en de befaamde sleep­beweging maken haar haast onmogelijk te verdedigen. Daniëlle van de Donk, ploeggenoot van Miedema bij Arsenal, zei eens dat ze tijdens trainingen het liefst zo ver mogelijk bij haar uit de buurt blijft in de partijspellen.

Bezeten van de sport
Zoals ze op het veld een kwelling is voor tegenstanders, is de spits buiten de lijnen een zege voor journalisten. Bij Miedema kun je rekenen op een primaire reactie, recht uit het hart, vaak in woorden die zich maar voor één interpretatie lenen. Toen ze tijdens de salarisonderhandelingen na het EK in 2017 samen met Lieke Martens naar voren werd geschoven als vertegenwoordiger van de spelersraad, wond ze geen doekjes om de intentie van het team. “Wij verdienen meer en dat weet de KNVB ook donders goed.”

Het resultaat stemde haar tevreden, net als de uitkomst van de nieuwe onderhandelingen dit jaar, waarbij de commerciële vergoedingen voor de vrouwen worden gelijkgetrokken met die voor de mannen.

Omdat ze een leiderfiguur is bij Oranje, zou je soms bijna vergeten dat ze pas 22 jaar is. Toen ze in Frankrijk over ‘de volgende generatie’ sprak, schrok ze even. “Wacht, dat ben ik waarschijnlijk.” Ze was nog een kind toen ze zes jaar geleden bij de selectie kwam en na de trainingen apart in een kamer werd gezet om haar huiswerk te maken. Dat ze voor het avondeten aanschoof bij teamgenoten die tien jaar ouder waren, vond ze moeilijk.

Ook de andere speelsters moesten wennen aan het onstuimige karakter van de spits. Wanneer iets Miedema niet zint, kan ze als een klein kind in een hoek gaan zitten mokken. Daartegenover staat dat ze het voetbalbrein van een rijpe volwassene heeft.

Miedema is bezeten van voetbal, kijkt wedstrijden uit elke competitie op het plasmascherm dat aan de muur hangt in haar huis, even buiten Londen. Ze kocht het van haar eerste maandsalaris bij Arsenal.

In de woorden van oud-assistent-trainer Foppe de Haan: “Vivianne is eigenlijk heel gesloten, vertelt nooit wat ze echt vindt. Maar als je over voetbal begint, krijg je contact.”

Na haar carrière zal Miedema als jeugdtrainer aan de slag gaan, dat weet ze al zeker. Het is voor Nederland te hopen dat ze eerst nog heel lang als speler op de velden rondloopt.

Door: Annemarie Postma

Meer over