PlusAchtergrond

Een nieuwe opzet voor de Champions League: dit worden de belangrijkste veranderingen

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Champions League draait nog tot 2024 in zijn huidige format. Daarna komt er een nieuwe opzet. Wat worden belangrijke veranderingen?

Maarten Wijffels

Mogelijk deze maand nog presenteert de Uefa een nieuwe opzet voor de Champions League vanaf 2024. Het toernooi breidt uit naar 36 deelnemers (tegen 32 nu) en de huidige poule­fase met groepen van vier teams verdwijnt. Die wordt ingeruild voor één ranglijst van alle teams.

Tussen september en januari wordt gespeeld in een eerste fase, waarbij ­elke deelnemer per loting tien tegenstanders krijgt toegewezen. Daarbij wordt rekening gehouden met het ­niveau van de teams om zo kansloze nederlagen te verminderen en loting minder belangrijk te maken. Dit zogenoemde Zwitserse systeem wordt bijvoorbeeld bij denksporten toegepast en de gedachte is dat het interessant is voor fans en rechtenhouders. Als er in de eerste maanden van het seizoen meer wedstrijden zijn tussen sterke teams onderling, levert dat meer sportieve spanning op en meer televisiegeld.

Als iedereen tien duels heeft gespeeld (5 uit en 5 thuis op dinsdagen, woensdagen en donderdagen), wordt de ranglijst opgemaakt en plaatst de top 8 zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden om de overige acht tickets. In de knock-outfase speelt de koploper vervolgens tegen de nummer 16, de nummer 2 ­tegen de nummer 15 enzovoorts.

Geen doorstroming

In totaal worden er zo fors meer wedstrijden gespeeld. Over een heel seizoen 225 om 125 nu. Zoals het er nu voorstaat, krijgen ook de Europa League en de Conference League dit speelschema. Volgens insiders wordt een belangrijke verandering ook dat er géén doorstroming meer komt tussen de verschillende toernooien vanaf 2024. Nu vloeit de nummer 3 uit een Champions League-poule af naar de Europa League na de winterstop. Als komend seizoen de nieuwe Conference League van start gaat, geldt hetzelfde principe. De nummer 3 van een Europa Leaguepoule stroomt dan door naar die Conference League.

Als doorstroom niet meer mogelijk is, kan een Europees avontuur voor bijvoorbeeld clubs uit Nederland sneller afgelopen zijn. Er staat tegenover dat er vanaf 2024 meer clubs per land direct in de diverse hoofdtoernooien komen en niet langer via kwalificatieronden.

Er wordt nog volop gepraat en gelobbyd. Wie krijgen de vier extra Champions Leaguetickets? De kleinere landen? Of Engeland, Spanje, Italië en Duitsland? En het gaat over de governance, zeggen ingewijden. Wie krijgt de macht? De eredivisie gaat over zijn eigen rechten. De CL-rechten liggen nu voor 50 procent bij de Uefa en voor 50 procent bij clubs.

De Uefa voelt de druk van een aantal Europese topclubs die schermen met een eigen Super League. Bij hervorming van de huidige CL stijgt de omzet van dat toernooi van 3 naar 5 miljard euro. De kampioen van de eredivisie zou straks zomaar 70 tot 90 miljoen euro per deelname kunnen opstrijken. Nu is dat 40 miljoen euro.

Meer over