PlusDe cijfers

Een Huntelaar op Duits niveau zou nu topscorer zijn

Voetbal, we vinden er alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Een kijkje naar de merkwaardige race om de topscorerstitel van dit seizoen.

Sam Planting
Duidelijke cijfers: dit is een jaar van laagconjunctuur onder de topscorers. Beeld anp
Duidelijke cijfers: dit is een jaar van laagconjunctuur onder de topscorers.Beeld anp

Een blik op de huidige topscorerslijst van de eredivisie levert al snel 3 conclusies op: (1) de lage doelpuntentotalen, (2) het geringe aantal klassieke centrumspitsen bovenin het klassement en (3) het feit dat Klaas-Jan Huntelaar als topscorer van Ajax, de meest scorende ploeg (80 goals), met 12 goals pas op de 8ste plaats staat.

Met nog 4 speelrondes te gaan staat Willem II-spits Fran Sol bovenaan de lijst met 16 doelpunten, gevolgd door Hirving Lozano (PSV) en Wout Weghorst (AZ), die beiden 15 goals hebben gemaakt.

Van de afgelopen 10 eredivisietopscorers was het die van vorig seizoen, Feyenoordspits Nicolai Jörgensen (21 goals in hun kampioensjaar), die met het laagste aantal doelpunten topscorer werd.

Lozano heeft dit seizoen 138 speelminuten per gescoorde goal nodig, Sol 157 en Weghorst 166. Jörgensen scoorde vorig seizoen eens per 129 speelminuten; de gemiddelde eredivisietopscorer in de afgelopen 10 seizoenen had maar 103 minuten nodig.

Duidelijke cijfers: dit is een jaar van laagconjunctuur onder de topscorers.

Waar is de klassieke spits?
Dit seizoen hebben 13 eredivisiespelers minstens 11 goals gemaakt, waaronder maar 5 (!) centrumspitsen: Sol, Weghorst, ADO-midvoor Björn Johnsen, Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong (PSV).

Onder de andere 8 echte kanshebbers voor de topscorerstitel zitten 5 pure buitenspelers: Lozano, Alireza Jahanbakhsh (AZ), Steven Berghuis (Feyenoord), Bryan Linssen (Vitesse) en David Neres (Ajax).

Dan nog twee middenvelders - PSV-aanvoerder Marco van Ginkel en PEC-spelmaker Mustafa Saymak - en Zakaria Labyad, schaduwspits bij Utrecht.

Sinds de 'generatie-Arjen Robben', toen buitenspelers met hun sterkere been aan de binnenkant kwamen te spelen, is het in het internationale voetbal normaler geworden dat de doelpuntenproductie niet afhankelijk is van de centrumspits.

103

Laatste 10 jaar het gemiddeld aantal minuten per goal van de topscorers

In Nederland is dit relatief nieuw en dit seizoen voor het eerst goed zichtbaar. In de voorbije 10 eredivisieseizoenen bezetten traditionele centrumspitsen nog 73 procent van de plekken in de jaarlijkse top-10.

Gemiste kans Huntelaar
Waarschijnlijk zal Ajax voor het 8ste seizoen op rij niet de eredivisietopscorer afleveren. Sinds Luis Suárez in 2009/2010 (35 goals) stond er slechts 1 keer een Ajacied bij de bovenste 6 op de topscorerslijst: Arek Milik eindigde op 3 in 2015/2016 met 21 goals.

Als Klaas-Jan Huntelaar dit seizoen geen topscorer wordt - precies 10 jaar na zijn laatste topscorerstitel in Nederland - zal dat aanvoelen als een gemiste kans.

Ondanks zijn aanvankelijke reserverol schoot niemand dit jaar vaker van binnen het strafschopgebied op doel dan 'The Hunter': 83 keer. Van zijn 90 doelpogingen eindigde 13,3 procent in een doelpunt (12 in totaal).

In 7 seizoenen bij FC Schalke 04, waar het aanzienlijk lastiger scoren is dan in de eredivisie, zette Huntelaar gemiddeld 17,5 procent van zijn doelpogingen om in een goal.

Met eenzelfde scoringspercentage als in zijn Duitse jaren had hij momenteel bovenaan gestaan in de topscorersrace van deze eredivisiejaargang.

Lees ook: Klaas-Jan Huntelaar: 'Ik mis liever een kans dan dat ik er helemaal niet stond'

157

Fran Sol, de spits van Willem II, heeft 157 minuten nodig per goal

Meer over